Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

lördag, januari 21, 2012

Nedstämdhet




Mindfulness en väg ur nedstämdhet

Här kommer tips på en bra bok:
Mindfulness - en väg ur nedstämdhet
Mark Williams, John Teasdale, Sindel Segal och Jon Kabat-Zinn

Det är en bok för alla som själva har känt sig nedstämda
eller känner någon som har känt så.
Typ alla med andra ord!

Jon Kabat-Zinn är en av författarna. Den bygger på metoder som används inom kognitiv beteendeterapi. Att metoderna ger resultat har visat sig i forskning.

Man kan inte tänka sig ur negativa känslor. "Ryck upp dig" kan få motsatt effekt. Har man en gång varit deprimerad är det lättare att hamna i depression igen. (De neurala förbindelserna förstärks varje gång en person är deprimerad).Till slut kan mycket små händelser i livet sätta igång tankar och händeseförlopp i kroppen som leder till en ny depression. Att säga "skärp dig" till denna person kan ge skuldkänslor och göra nedstämdheten värre. Ofta upplever den som är deprimerad/nedstämd att han eller hon ska "fixa" till det som är "fel" för att bli glad och vanlig igen. Men detta leder snarare till att personen sjunker djupare ner i "det svarta hålet".

Boken förklarar på ett begripligt sätt vad det är som händer i kroppen vid nedstämdhet. Det gör att man förstår varför mindfulness kan hjälpa.

Författarna beskriver hur meditation kan förebygga depression. Genom kombinationen av västerländsk kognitionsvetenskap och österländska meditationsövningar kan man bryta mönstret av återkommande depressioner.

Att försöka förtränga eller tänka sig ur depressiva känslor fungerar inte. Istället gör det att vi blir grubblande och självupptagna.

Författarna beskriver hur man känner igen depressiva känslor. Ofta uppträder de tillsammans med flera andra känslor: ångest, oro, ilska, irritation, hopplöshet och förtvivlan.

Ibland är irritabilitet och vredesutbrott
vanligare känslor vid depression än nedstämdhet.

Läs gärna boken!
Jag tycker att den handlar om saker som berör oss alla.

Även om man anser sig vara "en glad prick" så kan man drabbas av livet och reagera på ett sätt som man inte hade förväntat sig. Eller så kan det vara en nära vän eller anhörig som gör det. Då är det bra att veta lite om vad dessa känslor handlar om och hur man lämpligen hanterar dem.

Trevlig helg till er alla!

1 kommentar:

  1. Kära Lena, du är så klok
    du skriver bok efter bok.
    Andning, evigt lycklig eller lätt fisk,
    att din blogg blir tråkig är ingen risk.

    SvaraRadera