Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

lördag, maj 18, 2013

Tips från föreläsning m. Sanna Ehdin




I torsdags var jag på en föreläsning och lyssnade på Sanna Ehdin. Ni vet, hon som skrev "Den självläkande människan" i slutet på 90-talet, som blev så uppmärksammad. Den boken läste jag från pärm till pärm. Mitt exemplar hemma är fullt med gula markeringar från överstrykningspennan. Det var jätteroligt att få se och höra henne "live".

Här kommer några utvalda saker som hon sa. (Med reservation för att jag kan ha missat i anteckningarna.) Gå gärna in på hennes hemsida och läs om du är intresserad:
http://www.ehdin.com/?lang=swe

Stretcha ska vi göra dagligen. Det är bara att sträcka ut sig åt alla håll, lite som en katt. Effektivt och gratis. Andas ska vi gör genom näsan - inte munnen. Om man känner att man måste andas in genom munnen när man motionerar så ska man sänka tempot till en näs-andnings-vänlig nivå. Inte minst är detta viktigt för astmatiker. Alltid näsa! Gluten bör ingen äta. Framförallt inte reumatiker. Att skippa gluten är också positivt för de som har ADHD eller sköldkörtelproblem. Mjölkprodukter är ingen lämplig mat. Undantag är smör som är bästa valet i stekpannan.

Vill du göra en god hälso-gärning för andra? Se då till att sköta din egen hälsa i första hand. Sedan kan du hjälpa andra! Kokosolja äter Sanna dagligen (jag tror hon sa 0,5 dl per dag). Frön är ingen bra människoföda - vi har ju inga näbbar. Majs och soja är ofta genmanipulerat m.m. Undvik!

Nyttigaste grönsakerna: grönkål, spenat, brysselkål, broccoli, roccula. Ägg, bär, nötter och fett är också nyttigt (men tyvärr då ej grädde - så där försvann alla gräddsåser). Odlad lax ger inflammationer (!). Havtorn och jojobaolja på huden är bra. Vitlök och all annan lök, ingefära och chilli är antiinflammatoriskt. Tarmfloran ska vårdas. Citronsyra som tillsats i mat ska vi undvika och ska absolut inte ätas av de som har pollenallergi.

Sanna sa att vi i Sverige är mycket upplysta och kunniga när det gäller kost och hälsa. Det börjar bli bättre i USA där hon bor, men de ligger långt efter oss. Dessutom sa hon att det alltid är lite extra trevligt att föreläsa i Göteborg eftersom vi är så trevliga och ställer bra frågor. Därmed växte alla i salen ett par centimeter. Tack!

Jo, det var en föreläsning som spred god stämning bland åhörarna. Sanna är en kvinna som vet vad vad hon vill och säger vad hon tycker. Hon bjuder på sig själv, är opretantiös och det kändes som att vi var en gäng "vänner" som satt i hennes vardagsrum och diskuterade hälsa och välmående. Tyvärr är en sådan här föreläsning dyr att gå på när man inte har en arbetsgivare som betalar. Men jag upplever att jag fick valuta för min "investering" (som det så vackert heter nuförtiden).

Må väl!
/Lena


1 kommentar:

  1. Annika Lidhammar19 maj 2013 kl. 02:44

    Tusen tack för all jättevärdefull kunskap du delat Lena!!! /Annika

    SvaraRadera