Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

söndag, februari 12, 2012

Förvaring av fetter

Omättade fetter är nyttiga.
Speciellt de som är enkelomättade.

Fleromättade fetter har flera "omättnader" (dubbelbindningar).
Enkelomättade fetter har en!

Dubbelbindning gör att fettet är "följsamt" och därmed nyttigt för kroppen.
Många dubbelbindningar gör också att fettet lätt reagerar med syre.
Det härsknar!
Inte nyttigt för kroppen alls (inflammationer)!

Detta var en mycket förenklad beskrivning av fetter.
Det jag vill komma till är följande:

Förvara alltid livsmedel som innehåller
omättade fetter mörkt och svalt!

Det står på baksidan på flaskor som innehåller raps- och olivolja.
Men många läser inte och förvara oljorna framme i värmen,
bredvid spisen.
Olämpligt!

Nötter och linfrön är också exempel på livsmedel som bör förvaras svalt.

(Fetter med många omättnader är därför inte heller lämpliga att använda t.ex. när man steker. Att steka mat i höga temperaturer är överhuvudtaget inte så nyttigt. Men mer om det senare...)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar