Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

tisdag, juli 03, 2012

De nyttigaste grönsakerna!


Äta grönsaker bör man!
Det tror jag att de flesta vet.
Men vilka ska man välja?

ATT man äter grönsaker är bättre än att man inte gör det. Det finns alltså ingen anledning att strunta i grönsaker bara för att de inte är tillräckligt nyttiga. Det finns lite nyttigheter i de flesta växtligheter som vi äter. Men mer i vissa!

Som vanligt gäller grundregeln:
VARIERA!
Både valet av grönsaker och hur du tillagar dem!

Tyvärr är det ganska vanligt med personer som anser att de äter fullt tillräckligt med grönsaker eftersom de tar lite tomat, isbergssallad och gurka till middagen. Lite väl enahanda! Och inte de mest näringsfyllda valen!

I många grönsaker kommer det fram fler nyttiga näringsämnen om man värmer dem. Tomat är ett sådant exempel. En uppvärmd tomat innehåller mer lykopen (en antioxidant) än om du äter den helt rå. Å andra sidan blir C-vitamin lätt förstört vid uppvärmning. Morötter innehåller antioxidanten karoten. Det är lättare att ta till sig detta om du värmer moroten eller finfördelar den.

Några mycket enkla tips på grönsaker som du kan ha till maten:

Rå finriven morot blandat med ärtor (lätt kokta).

Använd krossade eller passerade tomater vid tillagningen och servare med lätt kokt broccoli.

Röd paprika (låt den gärna bli lite varm tillsammans med maten) och grönsallad (ex. roccula/spenat).

Du kan säkert komma på flera egna bra varianter. Försök att variera färg (ex. röd och grön), tillagningssätt (rå och lätt kokt) och finfördelning (hela/krossade/rivna...).

Smaklig måltid!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar