Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

onsdag, juni 29, 2011

Nordöslöjd på Rörö

Planera gärna in ett besök på den vackra ön Rörö nästa helg (fred 8/7 lörd 9/7).









Rörö ligger i Göteborgs norra skärgård. Så långt norrut som du kan ta dig med färja. Du åker först färja till Hönö. Sedan tar du dig med bil eller buss till Hälsö (Burö) där färjan till Nordöarna avgår.
Har du egen båt så kan du lägga till i Rörö´s gästhamn. 

Vad gör man på Rörö?

Fred 8/7 kl 13-18 och Lörd 9/7 kl 11-17 kan du besöka Nordöslöjd.
Där finns massor med fina handarbeten för visning och försäljning.



        
I år har jag fått äran att delta
i utställningen med mina böcker:-)
                                  



Passa på att samtidigt: 
   
ta en promenad i den vackra naturen och...
 
äta något gott på Fiskeboa.


Mätt och glad och nöjd kan du sedan åka hem
och konstatera att du har haft en toppendag!

Varmt Välkommen!




tisdag, juni 28, 2011

Yoghurt = nyttigt?

Alla har inte alltid tillgång till det stora urval som finns i mataffärerna i storstan. Just nu är jag en av dem. Eftersom jag är inkörd på att äta yoghurt till frukost så letade jag efter en laktosfri variant i den lilla ICA affären.

Jag hittade en!
Verum hälsoyoghurt blåbär&vanilj med miljarder goda bakterier.
Låter ju hur bra som helst!

Men, jag kan ju inte låta bli att läsa innehållsdeklarationen.
Det var inte så kul.

Vaniljextrakt, arom, modifierad stärkelse och
tillsatt socker 5,3%

Alla de goda bakterierna är förstås bra och nyttiga. Men lite vilseledande är det väl ändå att kalla en yoghurt för "hälsoyoghurt" när man har tillsatt en hel del socker. Eller?

Vädret och miljön är toppen här!
Men jag längtar efter "min" yoghurt,
med massor av nyttiga bakterier och utan tillsatt socker.

TIPS: Läs innehållsdeklarationen och jämför när du handlar. Lita inte bara på ord på förpackningen som lovar att det är naturligt eller en hälsoprodukt.

fredag, juni 24, 2011

HUR äter du?

Det är inte bara VAD du äter som har betydelse för din hälsa.
Även HUR spelar roll!
Här kommer några tips som kanske kan vara användbara så här inför Midsommar.

Lägg upp en lagom stor portion på din tallrik.
Ägna några sekunder åt att TITTA på maten och njuta av det du ser.
(Detta är din portion. Den är lagom. Ta inte mer)

Ta in DOFTERNA!

Välj med omsorg vad du skall äta först.
Upplev den första tuggan med alla dina sinnen.
Är det varmt eller kallt?
Vad smakar det?
Hur är konsistensen?
Förändras smaken när du tuggar?

När du har svalt den första tuggan så kan du ägna några sekunder åt att konstatera hur det känns när maten glider ner i matstrupen. Vilka smaker lämnar det efter sig? Hur känns det i munnen? Hur känns det i magen?

Fortsätt att äta din mat (eller tårta eller vad det än är som du äter) på samma sätt.

Glufsa inte!
Ät långsamt, upplev och njut!

GLAD MIDSOMMAR!

söndag, juni 19, 2011

MIDSOMMAR!


En härlig tid!
Åtminstone om man inte behöver gå omkring med ångest över sina mat-val.

Att ägna midsommar åt funderingar kring allt som man inte får lov att äta och allt som man inte borde ha ätit - det är INTE så hälsosamt.

Det viktigaste, när det gäller kosten, är vad du äter till vardags.

Vad du äter (eller inte äter) just på självaste midsommarafton
har inte så stor betydelse.

ÄT OCH NJUT!

Trevlig midsommar :-)

torsdag, juni 16, 2011

Oljan vill stå svalt!

Här står mina kallpressade oljor snyggt förvarade i svalskåpet.
Så ser det ut nu! Annat var det förr!

Då tyckte jag att det var både praktiskt och snyggt att ha oljorna stående framme, bredvid spisen. Men sedan fick jag lära om.

Kallpressad raps- och olivolja är mkt nyttiga. De innehåller fleromättade och enkelomättade fetter i en bra balans. Dessa fetter är bra för vår hälsa. Men ju fler omättnader, desto mer känsliga är de för ljus och värme.

Fetterna kan bli "förstörda" och ställa till oreda i kroppen. Istället för att bara vara supernyttiga kan de vara skadliga.

(OBS! Detta är såklart en helt ovetenskaplig beskrivning. Men jag hoppas att du förstår själva poängen. Det är det som är viktigast.)

Kallpressade oljor skall förvaras mörkt och svalt!

När jag hörde detta första gången tyckte jag att det lät överdrivet och lät mina flaskor stå kvar framme i värmen. Men sedan läste jag på baksidan av flaskorna. Gissa vad det stod där?

Tips: Läs på flaskan hur din olja skall förvaras och följ det.

Ha en bra dag :-)

tisdag, juni 14, 2011

Tillsatt vetegluten

Det är knappast någon hemlighet att experterna är lite oeniga om vilken kost vi skall äta. Eller hur? Men EN sak verkar i alla fall de allra flesta vara överens om:
Vi äter för mycket kolhydrater.
Framförallt är det de snabba kolhydraterna vi skall minska på
(ex. vitt socker och mjöl = godis, kakor...).

Glutenallergi har ökat. Det kan ge diffusa symtom, och det är inte helt solklart för den som drabbas att det är gluten som man inte tål. Själv avstod jag (under stora protester) från gluten under en tid för att testa. Att låta bli mackor var nog det svåraste. Men när jag sedan upptäckte att jag mådde bättre så blev jag motiverad att fotsätta äta en glutenfri kost.

En sak som förbryllar mig är att så många
tillverkare av bröd tillsätter vetegluten.
Hur bra är det, egentligen?

Om jag är rätt informerad så bidrar extra gluten till att ge brödet en "fluffig" och aptitlig (?) konsistens. Kanske en lönsam tillsats för producenten?
Men hur påverkar det konsumenternas hälsa på sikt?

Nej, mitt råd blir nog att undvika bröd med tillsatt vetegluten.
Bäst är såklart att baka brödet själv. Då vet man säkert vad som finns i.

Annars blir det till att läsa innehållsförteckningen.
Det kan vara lite tröttsamt för den ovana. Men när man väl har hittat ett OK bröd så kan man ju köra vidare med det.

Ha det gott :-)

PS Läs gärna mer om detta på nätet. Du kan t.ex. googla på Sanna Ehdin (hemsida o blogg).

torsdag, juni 09, 2011

Hjälp i köket

Jag måste erkänna att jag är lite lat!
Speciellt på morgonen!
Då uppskattar jag att det går så fort och enkelt som möjligt att fixa till frukosten.

Eftersom jag (nästan) alltid vill ha te (gärna grönt eller vitt) och kokt ägg så har jag stor glädje av hjälpredorna på bilden: vattenkokare och äggkokare.
Det är bara att trycka på knappen!
Jag slipper stå och passa tillagning vid spisen.
Tiden kan jag istället ägna åt att gör iordning yoghurt och mysli eller macka.

Vattenkokaren är också bra när man skall koka pasta t.ex. Det sparar både tid och energi att koka upp vattnet i denna, innan man häller ner det i kastrullen.

Äggkokaren tycker jag är en underskattad uppfinning. Om du är en av dem som gillar kokt ägg men avstår att ta det till frukost, bara för att du inte har tid och lust att passa kokningen i en kastrull, då tycker jag att du ska överväga att investera i en äggkokare.
Ett kokt ägg på morgonen är gott, nyttigt och ger en god mättnadskänsla.

Varför inte tipsa släkten om detta, när det är dags att köpa present?

Har du några bra tips till den lata,
som underlättar köksarbetet?

onsdag, juni 01, 2011

Försäljning böcker Adlibris

Nu går det även att köpa mina böcker hos Adlibris:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197931845
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197931837
Bekvämt och enkelt!


Trevligare och billigare blir det om man kommer hem till mig istället.
Då ingår en kopp kaffe i bokköpet :-)

En annan variant är att åka till Rörö.
Där finns det böcker till försäljning hos Fiskeboa.
Jag kommer också att sälja dem under Nordöslöjddagarna
8 och 9 juli.

Varmt välkommen!