Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

måndag, augusti 22, 2011

Sojalecitin

Sojalecitin hittar man - tyvärr - lite överallt.
Det är en mycket tveksam tillsats som bör undvikas, enligt Tommy Svensson.
http://www.utbildningscenter.se/

Sojalecitin är ett emulgeringsmedel.
Detta innebär att det blir lättar för olika ämnen (ex. vatten och fett) att blandas.
Det är alltså enklare att tillverka t.ex. choklad om man tillsätter sojalecitin.

När man framställer Lecitin (E 322) används hexan eller aceton.
Rester av dessa kan finnas kvar och därmed hamna i våra livsmedel.

Precis som i alla andra diskussioner kring tillsatser så menar vissa att det handlar om så små mängder så att det därför är ofarligt, medan andra anser att tillsatser av denna typ aldrig skall förtäras.

Vad skall man tro?

Jag tänker så här:
Många bäckar små...

Vi faller förstås inte ihop och dör på fläcken om vi äter en chokladbit som innehåller lite sojalecitin.
Men under en livstid så får vi i oss tillsatser både här och där.
Dessutom utsätts vi för tveksamma partiklar i luften som vi andas in, strålning från allt möjligt o.s.v.

Våra kroppar fixar att skydda oss mot en hel del.
Men en vacker dag kanske det helt enkelt blir
för mycket för den lilla kroppen!?!

Alltså blir min slutsats att man inte behöver vara livrädd och gå omkring och bekymra sig över om man kanske får i sig lite sojalecitin.

MEN när det är möjligt tycker jag att man skall göra
medvetna val när det gäller kosten.

Välj hellre livsmedel med få, eller inga, tillsatser.
Välj hellre choklad utan sojalecitin!

Det där med choklad är ett kärt ämne för mig 
och jag återkommer snarast för att prata choklad <3 <3 <3 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar