Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

söndag, december 23, 2012

Konsten att äta Julmat


Måste man välja mellan god julmat och bevarad hälsa?
Är det möjligt att äta gott utan att få dåligt samvete efteråt?

Jag tycker absolut att man ska äta och njuta när det är jul.
Men några saker är bra att tänka på.

LAGOM är ett bra ord att ha med sig i bakhuvudet. Ät lagom mycket. TITTA på tallriken. Ser det ut som en lagom portion? Bra! Ät den LÅNGSAMT. Njut av varje tugga och känn hur maten smakar. När du har ätit upp det som låg på tallriken så har du ätit lagom. Hämta inte mer. Proppa inte i dig.

Om du slänger i dig maten så hinner du inte njuta och du hinner inte känna att magen blir mätt och nöjd. Pröva gärna att lägga ned besticken lite då och då. Annars är det lätt hänt att du lassar in mer mat i munnen innan du hunnit tugga och svälja det som redan finns där.

Det finns många kalorier (och annat) i vissa drycker. Lätt att glömma kanske. Släck inte törsten med läsk och öl. Vatten är bästa törstsläckaren. Övrig dryck kan man avnjuta i lagom portioner för att det är gott.

Att äta framför TV´n är mysigt. Men det är lätt hänt att man inte är så medveten om vad man stoppar i sig. Ett sätt man kan prova om man vill är att lägga upp godsaker i en egen skål till sig själv, som sedan får räcka hela TV-kvällen.

Man kan gärna äta gott utan att kritiskt granska antalet kalorier och näringshalten vid vissa tillfällen. Men se upp så att mat-frossar-dagarna inte brer ut sig alltför mycket. Jul och nyår och mellandagar blir många tillsammans. Bestäm gärna vid vilka tillfällen du ska få "unna" dig godsaker. Försök äta lite nyttigare däremellan.

NJUT av det du äter!
Tugga och upplev alla smaker och konsistenser!

Jag önskar er alla en riktigt
GOD och njutbar JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar