Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

onsdag, mars 28, 2012

Mer banan!


Hör du till de som äter banan ofta?
Så bra!
Fortsätt med det!

Det finns mängder med nyttigheter i bananer.
Vitaminer och mineraler.

Oftast får vi i oss för mycket natrium.
Det finns i all mat som är salt.
Mineralvatten (ex. Ramlösa) innehåller ofta höga halter av natrium.

För mycket natrium skapar obalans i kroppen.
Inte bra!

Du balanserar det genom att äta mindre av det som innehåller natrium och mer av livsmedel som innehåller kalium.

Det finns mycket kalium i banan!

Men tänk på att köpa bananer som är KRAV- och rättvisemärkta.
Bananer besprutas rejält vilket gör att både naturen och de som arbetar på odlingarna drabbas.

Du kan läsa mer om hur frukten besprutas här:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/frukt-och-gront/bananer/

För att få en känsla för hur nyttig banan är så har du här
en jämförelse med äpple (som också är mycket nyttigt):

                           Banan                 Äpple
Järn                      0,4                      0,14
Kalium               395                      109
Magnesium         33                           5
Selen                   0,5                          0
Zink                    0,2                          0

Dessa värden har jag hämtat från livsmedelsverket:
http://www7.slv.se/Naringssok/

Dessutom har banan en väldigt bra "förpackning".
Ett skyddande skal som går lätt att ta av.

Nu ska jag gå ut till köket och ta mig en banan!

Vi hörs!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar