Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

tisdag, mars 15, 2011

Utan att döma och värdera!


Mindfulnessmeditation innehåller inga ord eller mantra. Istället tränar man sig på att observera innehållet i den kontinuerliga strömmen av tankar och känslor, utan att döma.

Där finns faktiskt några likheter med windsurfing...

Om vinden plötsligt vänder och ändrar styrka så är det ingen mening med att döma den. Man kan tycka vad man vill om vädret. Men tyckandet är helt ointressant för seglaren. Vinden är som den är. Punkt! Att värdera den är meningslöst. Observera vinden! Acceptera den! Utifrån det kan du göra ditt val, om du vill fortsätta segla med den vind som är, eller om du tar dig in till stranden och upp på land.

Vi är väldigt snabba med att döma och värdera.
Allt och alla! Hela tiden!

Ibland är det bra! Om det kommer fram en person och hotar oss med kniv så är det effektivt att snabbt göra bedömningen att han/hon är farlig och sedan agera utifrån det.

Problemet är att vi ständigt dömer andra och oss själva. Det tar en massa energi. Det hindrar oss från att se nyanser i livet. Det begränsar oss.

Vad dum jag är. Hur kunde jag säga så? Vad elak hon är. Han fattar ju ingenting. Jag kan inte! Det kommer aldrig att gå! Detta är för svårt... 

Enligt Ola Schenström Mindfulness i vardagen så finns det sju attityder i Mindfulness:
Inte döma   Tålamod   En nybörjares sinne   Tillit  
Inte sträva   Acceptans   Släppa taget

Mindfulness är lite som att windsurfa.
Enkelt i teorin.
Men man behöver öva och öva och öva...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar