Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

lördag, februari 23, 2013

Känslor


Känslor har vi. Vissa av dem gillar vi att ha. Andra upplever vi som olustiga.

Hade jag fått möjligheten att välja vilka känslor som skulle förekomma i mitt liv så hade valet varit enkelt. Tyvärr fungerar livet inte så. De där ovälkomna känslorna ingår i paketet när man ska leva ett liv.

En gång i tiden rekommenderades det att man alltid skulle leva ut sina känslor. För att "göra slut på dem" och bli av med dem. Blev man arg så skulle ilskan ut.

Nu har det visat sig att de känslor vi lever ut får näring och växer. Om vi skäller ut alla som vi blir lite irriterade på så triggas ilskan igång ännu lättare nästa gång. Vi bler alltmer arga allt oftare.

Vad ska vi då göra med våra känslor? De som vi vill "bli av med".

Känslor som trycks ned och förbjuds växer de med. Ingen bra metod med andra ord.

Känslor är aldrig "fel".
Känslor bara är.
Så låt dem bara vara.

Ta ett par djupa andetag innan du låter känslan övergå till handling (ex. att du skäller ut någon). Känn hur känslan känns.Låt den kännas som den gör. Undersök den med nyfikenhet. Utan att döma.

Känslor klingar alltid av! Och byts ut mot en ny känsla.

Ofta är det bra att skrida till handling när känslan har klingat av. Kanske blir handlingen annorlunda när man inte är mitt i en känslostorm. Kanske blir den valda handlingen bättre? Mer klok och förnuftig?

Det spelar ingen roll om känslan handlar om att man är: arg, ledsen, besviken, orolig, rädd eller annat. Man kan prova denna "metod" oavsett vilken känsla man har. Enda sättet att ta reda på om detta är ett vettigt och meningsfullt tillvägagångssätt är att - TESTA SJÄLV.

Önskar dig en bra dag med ALLA dina känslor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar