Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

söndag, april 03, 2011

Billig mat

Här ser du en efterrätt. Den var mycket god! Men den var också ganska dyr och inte särskilt nyttig. Vill man spara på pengar (och kalorier) så kan det vara bra att välja något annat.

Däremot är det inte alltid så att det bästa valet är att ta det som är billigast.
Priset och kvaliteten på våra livsmedel hänger ofta ihop.
Billig mat är ofta = dålig mat = negativt för vår hälsa.

GP skrev en artikel om detta torsdag 31 mars 2011.
"Är maten vi handlar för billig?"
Där står står bl.a.
"Vi äter mer och betalar mindre. Samtidigt som vi äter mer kött, bröd och godis går allt mindre av lönen till mat."

Många människor säger att de gärna skulle köpa mat med hög kvalitet om de bara haft råd. Många menar att det är helt omöjligt att betala lite extra för att välja livsmedel som är ekologiska, rättvisemärkta och innehåller riktiga råvaror istället för konstgjorda tillsatser.

Tyvärr är det nog så att vi får vad vi betalar för.

Till min fasa hittade jag en burk med sylt från Eldorado i kylskåpet häromdagen. Det var INTE jag som handlat den! Bären lyste med sin frånvaro när jag läste innehållsdeklarationen. Det gjorde däremot inte E-numren. De förekom i riklig mängd.

Jag har full förståelse för att det finns människor som måste vända på varje krona för att få pengarna att räcka.

Men för de allra flesta av oss så handlar det nog om
vad vi VÄLJER att lägga våra pengar på.
Titta vad som ligger i din matkorg i affären.
OM du har stoppat ner chips, ostbågar, läsk och cigaretter och fortfarande hävdar att du inte har råd att köpa ekologiska ägg så kan du kanske fundera en gång till.

Producenterna tillverkar det vi köper.
Som konsumenter har vi all makt i världen!

Det gäller bara att utnyttja den
på ett medvetet och väl genomtänkt sätt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar