Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

onsdag, april 06, 2011

En sak i taget

I vår kultur skall man göra många saker. Den som gör flest saker på kortast tid anses vara duktigast. "Hon har många järn i elden", är utan tvekan en komplimang.

Efter en båtsemester får man sällan frågor som: "Har du vilat upp dig ordentligt?", "Vilka nya insikter har du fått?", "Vad har du lärt dig om dig själv?". Nej, den vanligaste frågan är nog: "Hur långt kom ni?". Om man har legat i en enda hamn hela semestern och sysslat med att "bara vara" så lär man inte imponera på särskilt många.

Jo, förresten! Jag tror att Jon Kabat-Zinn hade tyckt att det lät som en riktig toppensemester. Han har skrivit boken "Vart du än går är du där. Medveten närvaro i vardagen.". Den boken rekommenderar jag varmt!

Ett av kapitlen heter "Frivillig förenkling". Det handlar om fördelarna med att helhjärtat ägna sig åt en sak i taget. "Frivillig förenkling betyder att man ... noterar färre ting för att kunna se mera, arbetar mindre för att kunna uträtta mera, skaffar sig färre ägodelar för att kunna äga mera."

Han skriver om hur svårt det är att välja bort att göra många saker samtidigt, att säga nej, i vårt samhälle.
"Men om man väljer enkelheten varje gång det är möjligt får livet ett inslag av den stora, genuina frihet som så ofta undflyr oss och man får många chanser att upptäcka att uttrycket ´ju mindre, desto bättre´kanske är fullkomligt korrekt."

Det kan ligga något i detta! Eller hur?! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar