Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

fredag, januari 31, 2014

Nyttiga ägg

 
Vet du vad som är så bra med ägg?
 
Jo, de innehåller nästan alla vitaminer och mineraler som vi behöver.
Supernyttiga med andra ord.
Dessutom är de väldigt goda.
 
Man kan äta dem löskokta med lite örtsalt på.
Man kan göra en omelett.
Man kan hårdkoka dem och lägga på en sallad.
Eller varför inte slå på stort och unna sig en riktig ägg- och räkmacka?
Det är ju ändå fredag.

 
C-vitamin finns inte i ägg. Men du hittar:
zink, selen, kalium, kalcium, vitamin E och D mm.
Livsmedelsverket har en fullständig förteckning över näringsinnehållet:

 
Välj gärna ekologiska ägg.
Det finns två fördelar med att göra det:
1. Du gör en höna glad.
2. Du får extra mycket näring i ägget.
 
Vad hönan äter påverkar vad ägget kommer att innehålla. Det som åker in kommer ut, så att säga. Ägg som är märkta med KRAV kommer från hönor som har fått bra mat att äta. Om man jämför vanliga ägg med de ekologiska så innehåller de senare bl.a. mer: Vitamin B12, Jod, Järn och Selen.

 
Ägg är med andra ord som en liten multivitaminmineraltablett.
Fast mycket bättre!
 
Något annat som är bra är våren och humlor och blommor.
Jag tyckte att dessa blommor kunde få vara med trots att det jag har skrivit om handlar om ägg och inte blommor, och trots att det just nu är kall vinter och inte sommar.
Men blommorna är ju i alla fall gula som äggulor, tänkte jag.
 
Önskar dig en riktigt skön helg.
 
/Lena
 
 
 

1 kommentar:

  1. en en härlig macka med handskalade räkor och ägg det är mumma det. Trevligt helg. Kram Åse

    SvaraRadera