Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

lördag, april 13, 2013

Vad är mindfulness?


Oj, mindfulness håller på att utvecklas till lite allt möjligt. Inte konstigt att det finns mängder med åsikter och tyckande kring det. Innan man börjar diskutera med någon som har en åsikt om mindfulness så bör man nog reda ut vad personen menar med begreppet.

Min uppfattning är att mindfulness blir ett allt mer flummigt begrepp i takt med att allt fler anammar det. Ungefär som motion. Man kan ha åsikter om huruvida motion är bra eller dåligt för en viss person. Men först måste man reda ut begreppet. Menar man skogspromenader eller hårda spinningpass fyra dagar i veckan?


Många gör anspråk på att "äga" mindfulness. Lite lustigt med tanke på att mindfulness innebär att man är medveten och närvarande i nuet. Kan någon ha patent på det?

Jag är upplärd enligt Jon Kabat-Zinn och hans MBSR. Det finns många likheter med "hans" mindfulness och de som lärs ut i samband med yoga, mental träning, coaching och annat. Men det finns också olikheter. Betydelsefulla sådana.


Jag kan inte säga vad som är rätt eller fel. Oftast är det så att en sak kan vara väldigt rätt för en viss person i en viss situation. Senare i livet är det något annat som passar samma person bättre. Oavsett så brukar träning i mindfulness resultera i att man får hjälp att hitta ett inre lugn. Annars är det "fel" och då kanske man ska prova en annan variant.


Med detta vill jag bara slänga ut en uppmaning att man ska vara lite uppmärksam när det gäller mindfulness. Fråga vad personen menar. Går du kurs eller lyssnar på föredrag så ta reda på vilken utbildning som personen som håller i det har.

Jag anser inte att någon är expert på mindfulness. Man kan nämligen aldrig bli fullärd. Det handlar om ett livslångt lärande. Det handlar om att lära känna sig själv. Och ingen kan vara mer expert på att känna dig än just du själv. Och man kan alltid bli bättre. Man blir aldrig klar.

Trevlig helg!
/Lena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar