Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

måndag, juli 25, 2011

B-vitaminer skyddar

Jag har läst senaste numret av Näringsmedicinsk tidskrift (nr 4 2011).
Temat är B-vitaminer. Här kommer ett kort sammandrag. Läs gärna hela tidningen, om du är intresserad.

Rekommenderat dagligt intag (R.D.I.) grundar sig på behovet hos unga, friska soldater i USA under andra världskriget. Det känns onekligen tveksamt att låta detta styra vad vi alla, unga/gamla/sjuka, skall äta idag.

Nivåerna skyddar mot akuta bristsjukdomar. Men när det gäller B-vitaminer är behovet ofta 10-100 ggr högre för att förhindra kroniska sjukdomar och alltför tidig ålderdom.

Näringsämnen kan fördröja eller påskynda utveckling av ex. diabetes, demens, cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Att vräka i sig obegränsade mängder med kosttillskott är ingen bra idé.
Mycket höga nivåer av ett vitamin kan vara lika skadligt som alltför låga.

Vad göra?!?

Mat innehåller ofta en bra balans mellan olika vitaminer och mineraler.
Risken att du får i dig skadliga mängder är minimal.

Var hittar man de nyttiga B-vitaminerna?

Ägg, ärtor och bönor
Gröna bladgrönsaker
Kål, kikärter, linser
Frukt och bär
Fisk

B-vitaminerna är känsliga för värme och blir lätt förstörda.
Koka i så lite vatten som möjligt.
Tillaga under kort tid och låg temperatur.

Du har säkert hört dessa råd förut.
Men minnet är kort så en påminnelse är inte fel, tror jag.
Eller hur?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar