Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

söndag, maj 08, 2011

Grön/groddad potatis kan ge värk

Näringsmedicinsk tidskrift är en intressant tidning. Jag satt och läste den samtidigt som jag njöt av den varma vårsolen i trädgården idag. Underbart! En av artiklarna handlar om potatis och värk. Intressant! Här kommer ett litet sammandrag. Vill du läsa hela artikeln så kan du kika på deras hemsida: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/

Solanin är ett gift som finns i potatis (även i ex. tomater, paprika och gojibär). Vissa människor kan vara känsliga för detta. Det bildas extra mycket solanin i rotknölar som utsätts för ljus, stötar eller börjar gro.

Man ska därför inte äta potatis som är grön eller har groddar!

Solmogen frukt (ex. tomat, paprika, auberginer) har lägre halt solanin än de som skördas omogna och får mogna på konstgjord väg under inverkan av gaser.

"Symtom på kronisk solaninförgiftning är bl.a. värk som kan vara så svår att den diagnostiseras som fibromyalgi eller reumatism." Vid en akut förgiftning kan man få ex. kramp, illamående, yrsel, värk.

Känsligheten mot solanin är individuell!

Jag tolkar det som att en bra tumregel är att
äta varierat och lagom mycket. 

Artikeln är ett referat från en studie i Colorado.
Läs mer i tidningen Näringsmedicinsk tidskrift Maj 2011 Nr 3
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar