Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

torsdag, augusti 29, 2013

Att se det stora i det lilla

 
Konsten att se det stora i det lilla
och det vackra i det vanliga
förgyller vardagen.



I Rom blev vi guidade av en jätteduktig svensk kvinna.
Vi besökte Forum Romanum. Imponerande med sina gamla byggnader.


Men det som allra mest pockade på min uppmärksamhet var alla fjärilar.
 Mängder! Gula var de. Kanske citronfjärilar?
Jag har aldrig förr sett så många fjärilar på samma ställe.

 
Det kändes oartigt att börja fotografera fjärilar när guiden pratade om de tvåtusenåriga resterna av pampiga stenbyggnader. Så jag lät bli. Försökte fokusera på årtal och kejsare i stället.

 
Men i en paus mellan alla fakta flikade jag in en fråga "Vad kommer det sig att det är så otroligt många fjärilar här?". Varpå guiden svarade "Va! Finns det fjärilar här? Det har jag aldrig sett."
 
Hon har guidat här i många, många år och aldrig sett en enda fjäril.
Så lustigt. Uppmärksamheten dras till det man är inställd på.
Min "kanal" var tydligen inställd på djur och natur.
Hennes var arkitektur.
(Vilket väl var betydligt mer "rätt" med tanke på var vi var.)
 
Vilken "kanal" har du rattat in idag?
 
Må väl!
/Lena
 
 

onsdag, augusti 28, 2013

Att göra / Att få det gjort

 
Rom byggdes inte på en dag.
Det tog sin tid. Som så mycket annat.
 
 

Att sköta en trädgård, underhålla ett hus, vårda sina relationer är inte heller gjort i ett nafs. Att ta hand om sig själv och sitt liv är ett projekt. Ett livslångt sådant.

Vissa saker vill man bara få gjort. Så snabbt som möjligt. Tandläkarbesök tycker jag hör till den kategorin. Andra saker vill man hålla på med länge, länge. Det kan vara när man njuter av att äta något gott, har roligt med en vän eller sätter sig med näsan i vädret och super in den värmande kvällssolen.

Men hur är det med alla de andra stunderna? När vi diskar, klipper gräset, handlar mat, nattar barnen, gör våra vanliga arbetsuppgifter...

Hur mycket av det som du gör under din dag handlar om "att få det gjort" och hur mycket handlar om "att göra"?

Själv tycker jag om att vara snabb och effektiv. Då känner jag mig duktig. Men jag har börjat allt mer att njuta av det jag gör. Försöka i alla fall. Fokusera på nuet och göra det jag gör. Det tar inte längre tid. Det fyller livet med stunder att vara i.

Livet handlar väl inte om att "få det gjort" utan att "göra". Att leva helt enkelt. Ibland gör man roliga saker, ibland tråkiga, ibland olustiga, ibland njutbara.

Min erfarenhet är att när jag fokuserar mer på "att göra" än "att få det gjort" så känns fler stunder meningsfulla.

Pröva att byta inställning "detta vill jag få gjort så snabbt som möjligt" till "detta vill jag göra". Se vad som händer.

Ha en bra dag!
/Lena

måndag, augusti 19, 2013

Höst och nystart

Ooops! Här höll det på att gå illa.
Sommaren börjar onekligen lida mot sitt slut. Att den redan är slut vill jag inte säga. Nej, inte förrän löven är gula och börjar trilla av och den varma jackan måste vara på.

Vid ett tillfälle när jag skulle fotografera vackra vågor så gick jag nära stenarna och stranden. Väntade på att en lite större våg skulle komma. Och den kom. Oj! Lite större än jag förväntat mig. Båda jag och kameran blev prickiga av saltvatten.

Men man måste våga chansa ibland. Oftast går det bra. Om inte får man se det som en lärorik erfarenhet.

Nu funderar jag på vad jag ska våga chansa på under hösten som ligger framför mig. Det är nyttigt att ta ett kliv utanför sin bekvämlighetszon. Men det är viktigt att man själv får välja hur stort klivet ska vara. Jag tror det är väldigt individuellt hur stort ett lagom kliv är.

Hösten är en härlig nystart. Jag kan fortfarande känna känslan när man skulle börja skolan och köpte penna och block. När mina barn skulle ha det så var jag nog lika glad som de över att införskaffa en ny ryggsäck, nytt pennskrin eller vad det nu kunde vara. Den tiden är sedan länge förbi.

Men jag har i alla fall tagit fram min favoritpenna och ett nytt fint block som jag hade liggande. Här ska jag skriva ner lite planer som jag har för hösten. Jag gillar att skriva listor. Jag gillar att få bocka av det jag har gjort. Jag gillar att vända blad i mitt block.

Trädgården ska ansas (mycket välbehövligt) och några lådor som sedan länge varit överfulla ska jag äntligen ta mig an. Slänga och sortera. Jag tycker om att slänga. Jag slänger alltid för mycket.

Men som sagt, man måste våga chansa. Annars blir inget gjort. Ibland riskerar man att få saltvattendroppar på kameran. Ibland riskerar man att slänga något för mycket. Men resultatet kan bli ett fint kort och ett välstädat skåp.

Ha en bra dag!
/Lena

fredag, augusti 16, 2013

Bästa dieten är...

Undrar vilken diet denna fjäril tror på...
Vilken diet ska man välja?
Vilka "experter" ska man lyssna på?

Vi är nog många som har funderat kring detta. Men kanske behöver vi inte bry oss? Kan det vara så att det inte spelar så stor roll vad vi äter? Att allt beror på våra gener?
http:/gen-som-orsaker-barnfetma-hittad/

I så fall hade jag rusat till godisavdelningen direkt. Unnat mig själv kaka till kaffet varje dag och festat med snacks både fredag och lördag. Jo, jag är (innerst inne) en riktig gottegris. Men mitt klokare jag brukar prata förstånd med mig.

Påståenden som att vår hälsa beror mer eller mindre helt och hållet på våra gener är farliga anser jag. Det kan säkert vara så att det är många olika saker som påverkar hur vi mår. Men att vår livsstil och levnadsvanor skulle sakna betydelse tror jag inte ett dugg på.

EN av de saker som påverkar oss allra mest är vad vi väljer att äta.
Det som är så bra med detta är att vår kost faktiskt är något vi kan förändra. Vi gör nya val varje dag. Det är aldrig försent att förbättra dessa vanor. Underbart!

Men vilken diet ska man välja? Det finns ju så många. LCHF är väl bäst? Eller ska man tro på dem som säger att man får stroke av den dieten?

Alldeles oavsett vad jag skulle rekommendera så skulle jag kunna hitta någon expert som håller med mig och någon som säger att jag har helt fel.

Jag struntar i dieter!

Nej, inte riktigt. Men jag följer ingen slaviskt.
Jag håller mig istället till tre gyllene regler:
  1. Kvalitet! Jag väljer mat av hög kvalitet så långt det är möjligt. Få tillsatser. Gärna ekologiskt.
  2. Minska på det som är onyttigt! Hit hör: socker, vitt vetemjöl, transfetter...
  3. Ös på med det som är nyttigt! Grönsaker kan vi knappast få i oss för mycket av.
(OBS! Har man någon sjukdom eller andra speciella behov så kan det absolut vara värdefullt att strängt följa en speciell diet.)

Vad tycker du om den här middagen:
      Köttbullar med sås, potatis och grönsaker
Är det bra eller dåligt?

Många dieter räknar kalorier och mängden fetter, proteiner och kolhydrater. Därefter avgörs det hur bra denna middag är.

Det beror på, skulle jag vilja säga.
  • Köttbullar. Färdiga, billiga med massor med tillsatser är inte bra. Har du däremot gjort dem själv av ekologisk nötfärs blir det något helt annat.
  • Sås. Pulversås är förkastligt förstås. Men du kanske gör en sås på kallpressad olivolja, vitlök, persilja, örtsalt.... Plötsligt är såsen supernyttig.
  • Potatis. Sämst är nog pulvermos. Betydligt nyttigare blir det om du köper ekologiska potatisar.
  • Grönsak. En tomat och några gurkskivor innehåller inte så mycket nyttigheter. Men mängden näringsämnen ökar betydligt om du istället serverar ex. kokt broccoli och rivna morötter.
Man måste tänka lite själv.
Vad är rimligt och vettigt?

I min värld kan det aldrig vara nyttigt att vräka i sig obegränsade mängder billig bacon från grisar som levt under urdåliga förhållanden. Lika lite som jag anser att det kan vara livsfarligt att äta ekologisk potatis.

Människan är anpassad för att äta lite av varje. Det som finns. Proteiner, kolhydrater och fetter. Ibland lite mer av det ena, ibland mer av det andra.

Jag tror att det är betydligt viktigare för hälsan att fundera över VILKA kolhydrater och fetter och proteiner man äter än att hålla reda på exakt hur många procent av varje sort man får i sig.

Det som står i kvällstidningarna måste inte vara sant.
Det jag skriver om här kommer aldrig att hamna på löpsedlarna.
Men det betyder inte att det är osant.
Bara att det inte säljer lösnummer...

Ha en bra dag!
/Lena







torsdag, augusti 08, 2013

Varning för "Varning"

Björnbär, DE är väl ändå nyttiga. Eller?
Jag läser gärna och noggrant böcker som informerar om vad vi bör äta och vad vi bör undvika att få i oss.

Mats-Eric Nilsson har skrivit flera. En av dem heter Äkta vara och en ännu inte utgiven heter  Saltad nota. Sanna Ehdin har också skrivit många böcker om ämnet, bland annat Matbok för den självläkande människan som jag också har lusläst.

Med den kunskap jag fick när jag läste till kostrådgivare samt all information som finns i olika böcker, artiklar och liknande kan jag konstatera att MAN BÖR INTE ÄTA ELLER DRICKA NÅGONTING.

Nu överdriver jag lite. Jag vet! Men håller du inte med om att det kan kännas så här ibland?

Ta till exempel det här med dryck till maten. Vatten ska ju vara nyttigt. Eller? Njae. Mineralvatten på flaska har transporterats långt. (Inte bra för miljön.) Den innehåller dessutom ofta mycket natrium. (Inte bra för hälsan. Framförallt inte om man har högt blodtryck.) Ok, då tar vi vanligt svenskt kranvatten. Hmmm! Här finns rester av det som kommer ut i våra älvar och andra vatten vilket kan vara diverse ohälsosamma ämnen som ex. spår av läkemedel mm.

Vad ska vi välja att äta då? Fisk är ju nyttigt. Lax innehåller omega-3. Det är bra! Jo, om laxen har levt vilt i friskt hav. Den odlade laxen matas med billig mat. Många menar att den inte innehåller så mycket omega-3 och att den ökar inflammationer i kroppen. Jaha, och var får man tag på lax som inte är odlad?

Det är inte alltid lätt att äta rätt. Risken finns att man blir rädd och att man känner hopplöshet. Därifrån är steget inte så stort till att man väljer den "enkla" vägen och helt enkelt struntar i vad man stoppar i sig eftersom "allt ju ändå är farligt".

Därför vill jag utfärda en liten varning för alla "varningar".

Självklart är det viktigt vad vi stoppar i oss!
Våra val spelar roll för vår hälsa.

Ta gärna till dig all information.
Men tänk sedan efter själv. Vad är rimligt och vettigt?

Vad tror du om att ha följande som riktlinjer:
  • Ät mycket grönsaker (olika färger, gärna ekologiska)
  • Välj ekologiska livsmedel (när det är möjligt)
  • Variera dina matval
  • Ät lagom stora portioner, lagom ofta
  • Minska ditt intag av: socker, vitt vetemjöl, kött, snacks, halvfabrikat...
  • NJUT av din måltid!
Vi kan inte göra oss odödliga. Hur nyttig mat vi än väljer. Det måste vi acceptera. Men genom att göra så bra val som möjligt kan vi ge oss själva goda förutsättningar för hälsa och välmående.

Må gott!
/Lena










måndag, augusti 05, 2013

Stockholm

Som göteborgare så VET jag ju att västkusten är otroligt vacker.
Det räcker att gå en "vanlig" promenad så hittar man massor att njuta av.
 
Kan det vara på samma sätt utmed ostkusten?
Är det möjligt i självaste huvudstaden - Stockholm?
 
 
Bästa sättet att ta reda på detta är att prova.
Promenaden startade på den stooora gräsmattan på Gärdet.
Kaknästornet syns och är därför bra att ta sikte på för att hitta.

 
"Här är vi och hit vill vi!"
 

Kan man tänka sig en vackrare promenadväg än utmed vattnet?
Vi vill till Djurgården som ligger på andra sidan.
Det ska finnas en bro...



 
Oj, så fint!
Måste få vara med på ett kort.


Här slänger stockholmarna ankare,
ligger i båten och solar och har det "gött".


 
En parkbänk som är sådär vackert sliten.
Lite typ "Ernst".
 

Vacker and.
Vacker bro.
Vackert namn: "Källhagen".
 
Jag tog kort på allt jag såg som var vackert:
 


 


 
Men nu var vi varma och trötta och törstiga och...
VAR är bron?
 
Äntligen!



Ljuvligt vackra Rosendal var vårt mål.
Åh, så fint!

 





Vägen tillbaka gick över den andra "vanliga" bron.
Kaknästornet följde oss troget och visade vägen.



Konklusionen blev att det som är vacker och njutbart
kan man hitta på många ställen.
Det viktigaste är man SER det som finns.
Att man njuter av det som är där man är.
 
Och - jo visst - Stockholm ÄR otroligt vackert!
Eller hur?!
 
Skönheter i gräsmattan vid Gärdet