Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

måndag, april 29, 2013

Trösterika knoppar


Något av det mest hoppingivande och trösterika som finns - enligt mig - är knoppar. Av alla de slag. Det spelar inte så stor roll vad det kommer att bli av den lilla knoppen, eller det lilla skottet, eller den lilla växten. Det viktiga är att de har kämpat sig fram. Trots allt!


Efter denna ovanligt kalla och långa och envetna vinter så känns det extra gott att kunna konstatera att växtligheten knoppas även i år. Kanske lite senare än vanligt. Men vad gör det. Det är så underbart att se att de inte har gett upp.


Vad ska det bliva av det här tro? Jag hittade något som börjat växa i sanden vid det ännu kalla havet. Kan det vara strandkål kanske? Det ska bli intressant att få följa.


När jag känner mig uppgiven så finns det få saker som är så uppiggande som att gå ut en promenad och leta knopp. De finns överallt. Under vintern gömmer de sig under någon form av skyddande skal. Men så fort det kommer lite värme och sol så tittar de fram.


Jag tror att vi människor är lite som knoppar. Ibland är energin slut. Då kanske man behöver spara sig och skydda sig mot väder och vind. Men det räcker med lite värme så är vi redo att fortsätta växa, knoppas och så småningom slå ut i blom.

Vi kanske behöver viloperioder med jämna mellanrum. Det betyder inte att hoppet är ute. Att det är slut. Det betyder bara att vi väntar på rätt tillfälle...

Vilken knopp är du idag? En som sover eller en som just börjat växa eller kanske en som blivit riktigt stor och stark?

Lycka till!
/Lena


tisdag, april 23, 2013

Förbudsskyltar Singapore


I Singapore finns många förbud. Därför är det inte så konstigt att de också har många skyltar som talar om vad man får och inte får göra. I mina svenska öron lät det till en början som något negativt. Förbudsskyltar var inte det jag ville se på min semester. Men jag tänkte om.

Här ser du några av skyltarna jag träffade på under min vistelse i Singapore.


Skyltarna visar klart och tydligt vad som gäller. Det går inte att missförstå. Det är bra!
Skyltarna är oftast vackert utformade. Mycket bra!

 

Skyltarna är berättigade. "Theft is a crime" -  ja, eller hur?!



Blommorna vill inte bli trampade på!



Tänk om vi skulle sätta upp sådana här i Sverige. Att äta eller dricka på tunnelbanan kostar i Singapore 2500 kr i böter. Lika mycket som om du tar med något lättantändligt. Men om du får för dig att tända en cigarett så får du hosta upp med 5000 kr. Kameror finns överallt över hela stan så det går inte att gömma sig.


De här skyltarna satt över många säten i tunnelbanan. Jag tyckte riktigt mycket om dem. Det här skulle vi ta efter i Sverige. Platserna är reserverade för: äldre personer, gravida, vuxna med små barn och de som har (fysiska) behov av att sitta ned.


Här ser man att det på denna plats är förbjudet att röka. Enligt lagen! Få eller ingen i Singapore trotsar en sådan skylt.

Vad vill jag då säga med detta?

Du får gärna tolka det som du vill. Eller bara se det som lite information om Singapore. Själv reflekterade jag över det här med förbud. Det låter så negativt. Men måste det vara det? Ordet "förbud" klingar illa i Sverige. Men om förbudet eller påbudet är vettigt, och om det respekteras och efterföljs så kan det gynna oss alla.

Om dessutom skyltarna ser trevliga ut, har tilltalande design, så kan förbuden kännas som något självklart och positivt. "Förpackningen" är viktig.

Eller vad tror du?

Må gott!
/Lena

måndag, april 22, 2013

Övning Andning


Vill du testa en övning i medveten närvaro?

Här har jag talat in en av de allra vanligaste mindfulnessövningarna: Andningsankaret.

Mindfulnessövning Andning

I övningen förankrar man sig i sin andning.
Övningen är ca 6 minuter lång/kort.

Det finns mycket att säga om den här övningen. Men istället för att jag skriver sida upp och sida ned så är det bättre att du helt enkelt testar den. Gör det!

Vad är din upplevelse av övningen?

(Du kanske noterar att det i youtube står "mammas stuff". Det ska förstås inte vara på det viset. Namnet hittade min son på när han hjälpte sin mamma att flytta filen från kameran till datorn. Men eftersom youtube strular lite för tillfället så får det stå kvar tillsvidare.)

Må gott!
/Lena

torsdag, april 18, 2013

I dag kom böckerna :)


I dag har jag packat upp böcker.
Jag fick första sändningen från tryckeriet. 100 stycken.

Så nu återstår bara att leverera till de som har bokat ett exemplar.

Du ser fler bilder här:
www.naturensgavor.blogspot.com

Varmt välkommen att höra av dig om du vill ha ett eget ex av min bok "Naturens gåvor".

Vi hörs!
/Lena

måndag, april 15, 2013

Receptbloggen uppdaterad


Har du kikat i min receptblogg?

Jag får väl erkänna att den har varit lite bortglömd.
Men nu så var det dags igen kände jag.

Gå in här och testa gärna att göra citronkyckling i ugn. Gott och enkelt!
www.kursvaletrecept.blogspot.com

Receptbloggen vänder sig till dig som vill laga mat enligt principen:
  • Enkelt
  • Nyttigt
  • Gott
  • Snabbt
Välkommen att testa något av mina recept. Det blir fler framöver.

/Lena

lördag, april 13, 2013

Vad är mindfulness?


Oj, mindfulness håller på att utvecklas till lite allt möjligt. Inte konstigt att det finns mängder med åsikter och tyckande kring det. Innan man börjar diskutera med någon som har en åsikt om mindfulness så bör man nog reda ut vad personen menar med begreppet.

Min uppfattning är att mindfulness blir ett allt mer flummigt begrepp i takt med att allt fler anammar det. Ungefär som motion. Man kan ha åsikter om huruvida motion är bra eller dåligt för en viss person. Men först måste man reda ut begreppet. Menar man skogspromenader eller hårda spinningpass fyra dagar i veckan?


Många gör anspråk på att "äga" mindfulness. Lite lustigt med tanke på att mindfulness innebär att man är medveten och närvarande i nuet. Kan någon ha patent på det?

Jag är upplärd enligt Jon Kabat-Zinn och hans MBSR. Det finns många likheter med "hans" mindfulness och de som lärs ut i samband med yoga, mental träning, coaching och annat. Men det finns också olikheter. Betydelsefulla sådana.


Jag kan inte säga vad som är rätt eller fel. Oftast är det så att en sak kan vara väldigt rätt för en viss person i en viss situation. Senare i livet är det något annat som passar samma person bättre. Oavsett så brukar träning i mindfulness resultera i att man får hjälp att hitta ett inre lugn. Annars är det "fel" och då kanske man ska prova en annan variant.


Med detta vill jag bara slänga ut en uppmaning att man ska vara lite uppmärksam när det gäller mindfulness. Fråga vad personen menar. Går du kurs eller lyssnar på föredrag så ta reda på vilken utbildning som personen som håller i det har.

Jag anser inte att någon är expert på mindfulness. Man kan nämligen aldrig bli fullärd. Det handlar om ett livslångt lärande. Det handlar om att lära känna sig själv. Och ingen kan vara mer expert på att känna dig än just du själv. Och man kan alltid bli bättre. Man blir aldrig klar.

Trevlig helg!
/Lena


fredag, april 12, 2013

När något blir förstört

 
Ibland blir något förstört. Ibland blir man sårad så djupt så det känns som om det aldrig kan läka. Om det gjordes med avsikt eller i rent oförstånd har kanske inte så stor betydelse. Det gör ont! Kanske någon som sa eller gjorde något? I en situation där man kände sig försvarslös på något sätt.
 
Här ser du resultatet som blev när nödraketer sköts upp på Rörö och satte eld på naturreservatet. Det gjorde också ont (i mångas hjärtan) och förstörde mycket. Naturen var försvarslös (men fick hjälp av duktiga brandmän).
 
Vad gör man då?
 
Gjort är gjort. Skadan är skedd. Man måste till slut acceptera och släppa taget.
 


 
Kankse kan man välja att lägga sin uppmärksamhet på något annat än det som är "fult" och oönskat?
 
I det här fallet vända jag mig om och fotograferade det som INTE hade brunnit. Och kände tacksamhet för att det inte var här som nödraketerna föll ned.


Om man söker kan man hitta ljuspunkter och glädjeämnen. Att fokusera på dem och njuta och känna tacksamhet kan ofta lindra många olika typer av sorger och smärtor.

 
Man kan försöka känna tillit. Att "tiden läker alla sår". Vilket den i och för sig kanske inte gör helt och hållet. Men såren blir mindre djupa, lappade och lagade.
 
Om vi vågar släppa taget om det mörka och det som gör ont så kommer mycket här i världen att sträva efter balans, helt av sig självt. Kroppens alla celler jobbar dygnet runt för att hålla var och en av oss så friska som möjligt. Hjärnan hittar nya kopplingar som läker och lindrar och får oss att må så bra som möjligt.
 
I naturen så växer det så det knakar. Det kanske inte syns alla gånger. Men oavsett om naturen varit utsatt för en ovanligt kall och frostig vår eller oaktsamma människor som satt eld på den, så kommer den att troget sträva efter att växa och frodas.
 
Det blir grönt och grant med nya skott och vackra blommor. Både i våra hjärtan efter sorg och besvikelser OCH i naturen i Rörös naturreservat.
 
Visst är det bra?!
/Lena
 

tisdag, april 02, 2013

Gör om Gör rätt


Kanske finns det någon som nu ångrar lite på att det blev för mycket påskmat, godis, kakor och för lite motion? Den personen är i så fall i gott (!) sällskap.

"Gör om och gör rätt!" är i detta fall lika omöjligt som att lära sig flyga. Men att lägga tid och energi på att gräma sig är lika stort slöseri som att vara bitter över att man inte har vingar.

Tänk NU istället. Vad kan jag göra just nu?
  • Ta en rask promenad
  • Välja grönsaker o fisk när det är dags att äta
  • Tacka nej till fika-kakan
  • Stå upp (iställer för att sitta) på jobbet
  • Planera inköp till vegetariska middagar
  • Packa väskan för att besöka gymmet
Möjligheterna är oändliga!

Lycka till och ha en bra dag!

/Lena