Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

onsdag, februari 27, 2013

Allt förändras


Ibland känns det som att tiden stod still. Eller att den åtminstone går otroooligt lååångsamt! Ofta upplever man det när tillvaron inte är alldeles behaglig och underhållande. Man kanske till och med skulle vilja spola fram livet en aning.

Ibland går livet i en rasande fart. Det känns ofta så när man har mycket att göra. När man önskar att det var möjligt att köpa sig lite extra tid.

Ibland känns livet underbart och ljuvligt och hoppfullt.
Ibland är det på gränsen till outhärdligt.

Ofta får vi en föreställning om att livet kommer att fortsätta vara precis så där som det är just nu. Vi tycker oss se hur livet slingrar framåt i en förutbestämd bana.

Alldeles oavsett om livet är och tycks fortsätta vara precis så som vi vill att det ska vara - eller om det är tvärtom - så vet vi EN sak - livet kommer INTE att fortsätta vara just så här.

Det kommer att förändras.
Förr eller senare kommer allt att förändras.
INGET är för evigt!

Inte glädjen, skrattet, lyckoruset, hälsan.
Men inte heller oron, smärtan, rädslan, bekymren.

Det tonar bort, försvinner, kommer tillbaka, stannar en stund för att sedan glida bort igen.

Ovissheten kan verka skrämmande. Att inte VETA hur livet kommer att vara. Att förstå att vad som än är just nu så kommer det att försvinna (för att kanske komma tillbaka vid senare tillfälle).

Men om man kan förlika sig med att livet är på detta vis så är det inte läskigt alls. Tvärtom! När man väl har accepterat den där oundvikliga föränderligheten så kan livet kännas både enklare och tryggare.

Man behöver inte alltid krångla till saker och ting och ta livet så allvarligt. Det är bara att leva och göra det bästa av den situation som är.

Inget varar för evigt - inte ens dina problem!

Det har hjälpt mig många gånger att tänka på detta.
Hoppas att du också kan ha glädje av dessa ord.

Önskar dig en fin dag!




lördag, februari 23, 2013

Känslor


Känslor har vi. Vissa av dem gillar vi att ha. Andra upplever vi som olustiga.

Hade jag fått möjligheten att välja vilka känslor som skulle förekomma i mitt liv så hade valet varit enkelt. Tyvärr fungerar livet inte så. De där ovälkomna känslorna ingår i paketet när man ska leva ett liv.

En gång i tiden rekommenderades det att man alltid skulle leva ut sina känslor. För att "göra slut på dem" och bli av med dem. Blev man arg så skulle ilskan ut.

Nu har det visat sig att de känslor vi lever ut får näring och växer. Om vi skäller ut alla som vi blir lite irriterade på så triggas ilskan igång ännu lättare nästa gång. Vi bler alltmer arga allt oftare.

Vad ska vi då göra med våra känslor? De som vi vill "bli av med".

Känslor som trycks ned och förbjuds växer de med. Ingen bra metod med andra ord.

Känslor är aldrig "fel".
Känslor bara är.
Så låt dem bara vara.

Ta ett par djupa andetag innan du låter känslan övergå till handling (ex. att du skäller ut någon). Känn hur känslan känns.Låt den kännas som den gör. Undersök den med nyfikenhet. Utan att döma.

Känslor klingar alltid av! Och byts ut mot en ny känsla.

Ofta är det bra att skrida till handling när känslan har klingat av. Kanske blir handlingen annorlunda när man inte är mitt i en känslostorm. Kanske blir den valda handlingen bättre? Mer klok och förnuftig?

Det spelar ingen roll om känslan handlar om att man är: arg, ledsen, besviken, orolig, rädd eller annat. Man kan prova denna "metod" oavsett vilken känsla man har. Enda sättet att ta reda på om detta är ett vettigt och meningsfullt tillvägagångssätt är att - TESTA SJÄLV.

Önskar dig en bra dag med ALLA dina känslor!

tisdag, februari 19, 2013

Besök hos Vilja i Jönköping


I början på februari tog jag tåget till Jönköping. Förutom att hälsa på Malin så gjorde jag ett besök hos Vilja (HJs female career network) på högskolan för att berätta om mindfulness.

Bilden har jag lånat från dem:
Vilja FB sida

Jag brinner lite extra för att sprida kunskap om och nyfikenhet på mindfulness till unga människor. Det är kanske framförallt ambitiösa och duktiga flickor som senare i livet riskerar att drabbas av den där olustiga utbrändheten.

På alla sätt är det bättre och lättare att lära sig att inte rusa in i väggen än att försöka resa sig upp när man fallit.

Hoppas att jag kunde sprida lite inspiration. Stress måste hanteras. Man kan inte bara låta den vara år ut och år in. Det är naturligtvis bra om man hittar tekniker och sätt att förhålla sig så att den inte uppstår. Åtminstone inte så ofta och i så stora portioner. Om man ändå blir stressad så behöver man komma på hur man kan återhämta sig och varva ned.

Förutom att man äter bra mat och rör på sig så kan mindfulness fungera som "ett vaccin" mot utbrändhet.

Tentor kommer och går. Det kan man inte göra så mycket åt. Man kan bara se till att hantera det hela så bra som möjligt.

Jag hoppas och tror att jag sådda några frön i Jönköping.

Ta hand om dig själv idag!    


söndag, februari 17, 2013

Övning Andas!


Har du provat övningen Andningsankaret?

Ibland är det fullt med påträngande tankar i huvudet. De kan komma hela tiden och vara mycket envisa. Här är en variant av övningen som du kan prova om du vill.

Andas in. Säg tyst "ett". Följ andetaget hela vägen in.
Andas ut. Säg tyst "ett". Följ andetaget hela vägen ut.

Andas in. Säg tyst "två". Följ andetaget hela vägen in.
Andas ut. Säg tyst "två". Följ andetaget hela vägen ut.

Fortsätt tills du har räknat till tio.
Nästa andetag börjar om på "ett".

När du följer hela andetaget på detta vis så blir det lite lättare att fokusera på dina andetag istället för att fara iväg med tankarna. När du dessutom räknar från ett till tio så underlättas koncentrationen ytterligare.

Prova gärna.
Lycka till!



lördag, februari 02, 2013

Eller är det HANDLINGEN som räknas?


"Det är tanken som räknas", säger man.
Är det så?

Ja, absolut. Åtminstone ibland. Men kanske inte alltid?

Om en vän har det jobbigt och är ledsen så är det väldigt stor skillnad på att tänka att man ska kontakta henne eller honom och att verkligen göra det. Ett tänkt telefonsamtal har inte samma effekt!

Ibland kan det hända att man blir mycket arg på någon. Man kan tänka tanken att livet vore så mycket bättre om personen ifråga upphörde att finnas. Det är stor skillnad på den tanken och att verkligen ha ihjäl en person.

Våra tankar kan dra ivåg både hit och dit. De har en förmåga att förstora upp saker och ting. De är bra på att lura oss. Ibland har de väldigt fel!

Har du någon gång tagit för givet att andra ska förstå vad du tänker? Vad du vill innerst inne? Då är du i gott sällskap.

Tankarna kan drabbas av storhetsvansinne.
Det är oftast våra handlingar som gör skillnad.

1. Jag tänker att jag ska skänka pengar till välgörande ändamål.
2. Jag loggar in på datorn och gör en inbetalning till ett konto.

1. Jag tänker att jag tycker att en person är betydelsefull för mig.
2. Jag talar om för personen att jag tycker om och uppskattar henne/honom.

1. Jag tänker att jag skulle vilja göra något roligt med mitt liv.
2. Jag kontaktar en vän och frågar om vi kan gå på bio.

Alernativ 1 eller 2. Vad väljer du? Vilket alternativ är det som räknas?

Ha en bra dag!