Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

tisdag, februari 28, 2012

Tacka vet jag RESTER!

Finns det käk?
Jag är vrålhungrig!!!

Det är inte lätt att planera maten! I vår familj varierar antalet matgäster stort från dag till dag. Periodvis bor jag helt själv. Oftast är vi två. Rätt vad det är kommer de (nästan) utflugna barnen hem. Kanske med en kompis som ska sova över.

I ärlighetens namn älskar jag inte att stå vid grytorna hela dagen. Ibland är det roligt att lägga ned mycket energi och tid på mat. Men ofta, till vardags, är det skönt om maten kan fixas utan alltför stor tidsåtgång.

Oavsett om jag är ensam hemma eller om huset är fullt så blir jag så tacksam när jag öppnar kylskåpsdörren och ser att där finns RESTER. Dessa rester kan användas som grund. Och så fyller man på med annan mat, beroende på hur hungrig man är och hur många som ska äta.

Dagens mattips blir alltså:
Laga alltid lite extra mat!

Kycklingfiléer tillagar man med fördel i ugn. Superenkelt! De håller några dagar i kylskåpet. Du kan skiva dem tunt och ha som smörgåspålägg med lite grönsaker. Du kan lägga dem i en omelett så blir den matig och god. Du kan servera kycklingen till bönor (varma eller kalla) och en sallad.
Endast fantasin sätter gränser!

Du kan göra på samma sätt med exempelvis lax.

När jag är ensam hemma så tycker jag det är lite tråkigt att laga mat.
Varför göra detta tråkiga och tidsödande varje dag?

Rester är guld värt!
Inte minst för alla studenter och ensamboende.

Lägg ned energi några gånger i veckan på att laga till riktig och god mat (ex. kyckling / lax / rotfrukter i ugn...). Som lön för mödan kan du vara lat de andra dagarna. Och ändå få i dig god och näringsrik mat.

Bra va!?

Fler tips finns i mitt häfte "Smart Mat".

söndag, februari 26, 2012

Bilder från FashionMate UF



Här kommer några bilder från FashionMate UF som jag besökte i torsdags.
Den röda kavajen fungerade perfekt!
Och så hade jag en väldans bra granne!
Eguale choklad!
Man fick smaka hur mycket man ville!



Här är initiativtagaren själv - Amanda Cullberg!
I sällskap med kvällens uppklädda musiker: Raphael och Magnus.

Fler bilder hittar du på Facebook (FashionMate UF).
Fotograf: Hedvig Wallin

Här kommer några kort till.
Denna gång är det Nanna Holmgren som har tagit bilderna.




 

Gratis choklad + juice var väl i ärlighetens namn något mer intressant än information om kost och mindfulness för de flesta ungdomarna. Men många kom fram och frågad mig om det jag visade. Jättekul! Och när jag har kurs i mindfulness så brukar jag också bjuda på något. Sist blev det citronvatten och Equale mörk choklad. (Jag borde kanske fråga om Sackeus vill sponsra mig?).

Ha det gott!
 

lördag, februari 25, 2012

Intresserad av Mindfulnesskurs?


Mindfulnesskursen som startar på torsdag nästa vecka 1/3 är nu fullbokad.
Jättekul!

Det kommer att bli fler kurser under våren.
Anmäl gärna ditt intresse!

Så snart vi blir en full grupp som hittar tid och plats som passar så kör vi igång!

Mail:       lena.holmander (snabel-a) telia.com
Telefon:  0730-504906
Eller skriv en kommentar i denna blogg.

Varmt välkommen!




fredag, februari 24, 2012

Choklad!

Igår var jag på modevisning på Polhemsgymnasiet
som ordnats av Amanda Cullberg.
Full fart och trevlig stämning!

Stadmissionen stod för kläderna som  visades och hade med information om deras verksamhet. Jag var där och spred förhoppningsvis lite intresse för kost och mindfulness. Bredvid mig stod en representant för choklad! Och det var inte vilken choklad som helst.

Equale!
KRAV och Fairtrade!
Inga tillsatser!

Kan det bli bättre?

Jag har rekommenderat denna choklad förr. Både i min blogg och i mitt häfte "Smart Mat". Och det beror inte på att jag har blivit mutad på något vis. Det beror helt enkelt på att detta är bra choklad med hög kvalitet.
Dessutom är den god!

Lite "muta" fick jag dock i går - i efterhand. En chokladkaka! Mums!

Om nu någon mot förmodan tycker att kvalitetschoklad som är KRAV och Fairtrade-märkt är onödigt dyr så fundera en stund över följande:

1. Tillsatser i choklad gör att inte ens den mörka varianten är särskilt nyttig. Mörk choklad av hög kvalitet (helst 70% kakao eller mer) är en investering i din hälsa. (Åtminstone om alternativet är godis/snacks/billig choklad...). Däremot ersätter INTE mörk choklad livsmedel som grönsaker, frukt och bär. Du behöver äta allt det också!

2.  När du handlar ekologiskt och rättvisemärkt så investerar du samtidigt i allas vår framtid. Du tar ställning! Vi konsumenter har all makt i våra händer. Producenterna tillverkar det vi köper! Slutar vi handla "dåliga" produkter så kommer de inte att produceras längre.

Visste du detta om Fairtrade?
  • När du handlar en vara som är märkt med Fairtrade så innebär det att en del av pengarna går till investeringar i lokalsamhälle (ex. hälsovård, utbildning, mikrokrediter). 
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor.
  • Barnarbete och diskriminering motverkas.

Jag tycker det är ok att lägga lite pengar på att välja varor som är ekologiska och rättvisemärkta.
Jag jämför det med att skänka pengar till välgörande ändamål.
Jag ser det som en investering i framtiden.

Läs mer:
Fairtrade
Eguale choklad - Sackeus

 

tisdag, februari 21, 2012

FashionMate UF torsdag 18.30


Hej alla!

Nu på torsdag 23/2 blir det modevisning av second-hand-kläder
på Polhemsgymnasiet 18.30.

Leta upp FashionMate UF på Facebook:


  • Äntligen är det dags för årets hetaste modevisning!

    Välkommen till en kväll fylld med vimmel, musik och en second hand-modevisning utöver det vanliga.

    Röda mattan rullas ut 23/2, 18.30 på Polhemsgymnasiet, Diagonalen 4.

    Kom och låt dig bländas av fotoblixtar och glimrande kreationer.

    Fashion fades but style is eternal!

    Amanda Cullberg VD

    FashionMate UF

  • Jag kommer att vara där och informera den intresserade
    om kost och stresshantering (mindfulness).

    Tar med mig mina häften (Smart Mat, Bara vara och Klokboken) för den som vill läsa och kanske köpa. Dessutom har jag skrivit två A5-blad med det viktigaste om kost och mindfulness som jag tänkte dela ut.

    Det här tror jag blir ett mycket trevligt och givande event!
    Så kom gärna på ett besök om du har möjlighet!

    (Det enda jag fasar lite för är att köra bil dit. Jag kör ALLTID fel när jag ska till något ställe vid Norra Älvstranden. Jag hittar förstås till slut. Men det är inte kul att vara vilse! Vet inte om det är fel på mig eller på skyltningen. TUR att jag då kan behålla lugnet med hjälp av Andningsankaret!)    

    Välkomna!

    lördag, februari 18, 2012

    Välj dina tankar!

    Hur bär man sig åt för att bli av med negativa tankar
    och ge plats för alla de positiva och energigivande?

    Tänk dig att dina negativa, nedvärderande, dömande
    tankar är som ett retfullt syskon!

    Vi tar det från början!
    På bilden ser du mina två barn. Goa vänner!
    Men det har inte alltid varit så!

    En period bråkade de nästan hela tiden!
    Det började oftast med att storasyster sa något som retade upp lillebror.
    Han tända på alla cylindrar på en gång! Därför var det han som gjorde något dumt som vi föräldrar blev arga på. (Någon som känner igen situationen?)
    Mycket orättvist såklart! Vad göra?
    Jag testade det mesta och försökte vara en pedagogisk och klok mamma.
    Det fungerade sådär!

    När lillebror blivit något äldre pratade jag med honom vid ett tillfälle. Jag tipsade honom om att han helt enkelt skulle strunta i retfulla saker som storasyster sa. "Låtsas att du inte hör!".

    Detta fungerade!
    Hur kul är det att reta någon som inte bryr sig?
    Och hur uppretad blir man om man inte lyssnar? 

    PRECIS så fungerar det med tankar!

    Om du ger dem uppmärksamhet, försöker förbjuda och mota bort dem så har de en förmåga att växa. (Tänk på hur kul det är för ett syskon att reta någon som reagerar starkt.)

    Om du bara noterar att de finns men sedan låter dem vara, inte bryr dig, släpper dem så kommer de negativa och nedvärderande tankarna att "krympa".

    Det funkar! Jag lovar!

    (Det är bl.a. detta man tränar i mindfulness)

    fredag, februari 17, 2012

    Mindfulnesskurs v.9


    Det finns några platser kvar på mindfulnesskursen v.9.

    Träning i medveten närvaro passar dig som vill bli gladare, lugnare, mer kreativ, få bättre sovvanor, bli bättre på att hantera stress, smärta och oro, öka din energi och livsglädje.

    Mindfulness används med stor framgång på arbetsplatser och inom sjukvård.Effekterna är väl belagda i forskning.

    På kursen varvar vi praktiska övningar med information och diskussion kring grunderna i mindfulness.

    Inga förkunskaper krävs! Alla är välkomna! Det enda du behöver är en nyfiken inställning och lust att få nya kunskaper och erfarenheter.

    Under de praktiska övningarna tränar vi oss i att vara medvetet närvarande, här och nu. Vi  uppmärksammar vår andning och kropp, utan att värdera.

    Några kommentarer från kursdeltagarna som deltog i kursen jag höll tidigare i år:
    ”Jag känner mig så härligt avslappnad och lugn!”
    ”Underbart! Det känns skönt i hela kroppen”
    ”Jag vill inte att kursen ska ta slut!”
    ”Den här kursen önskar jag att jag gått ännu tidigare i mitt liv.”
    ”Jag har haft stor nytta av andningsövningarna. De har hjälpt mig många gånger när jag känt stress eller oro.”

    Detta diskuterar vi på kursen:
    •          Vad innebär medveten närvaro och hur lär man sig det?
    •          Intentioner och attityder!
    •          Hur du får kontroll över din autopilot (hur man bär sig åt för att bryta gamla ovanor).
    •          Vikten av att vara här och nu.
    •          Tankar och kropp!
    •          Stress, oro och nedstämdhet!
    •          SOAS!
    5 torsdagar med start v.9 (1/3) kl. 19.00-20.30
    Knapehall 14 Askim

    OBS!                   Pris endast 750 kr (gäller bara denna kurs)
                                Begränsat antal platser!
                                Anmäl ditt intresse snarast! (senast 24/2)

    Eventuellt startas ytterligare en kurs under denna vecka.
    Meddela ditt intresse om du vill gå kursen annan dag och tid.

    Varmt välkommen med din intresseanmälan eller frågor!

    lena.holmander(snabel-a)telia.com 0730-504906

    onsdag, februari 15, 2012

    Fett på mackan?!

    Pajkastning är resursslöseri tycker jag. Oavsett vad det handlar om. Nu är fettdebatten igång igen.
    Experterna slänger (utvalda) vetenskapliga bevis på varandra. Med förhoppning om att motståndaren ska falla och aldrig mer resa sig upp.

    Martin Brunnberg (näringsfysiolog) var min lärare på kursen jag gick för att bli diplomerad kostrådgivare. Han har skrivit ett balanserat och något mer neutralt inlägg till det senaste fettbråket. Läs gärna hans blogg här:
    http://dew.fitness-magazine.com/blogg/martin/om/

    Mitt bidrag till debatten blir följande:

    Skippa fettet på smörgåsen!

    De gånger du ändå vill ha något fett att bre på mackan så rekommenderar jag riktigt (gärna ekologiskt) smör.
    (Du hör ju själv på namnet "smör-gås" att det ska vara SMÖR på.
    Fast bre det inte på en gås!)

    Fett ska vi äta!
    Men det ska vara av hög kvalitet (som kroppen kan ta till sig)
    och i lagom mängd.

    Exempel på bra smörgåspålägg:
    Grönsaker! De är saftiga! Fett-klister blir därmed helt onödigt!
    Salladsblad eller gurkskivor (kan hyvlas med osthyveln) kan du lägga underst.
    Fyll på med makrill (makrillfilé i tomatsås på burk) och lägg en skiva ost över.
    Eller lägg på lite lax som blivit över från en middag. Supergott!
    Eller mosad avocado.
    Då får du i dig fetter som är nyttiga på riktigt!

    För många år sedan var jag på ett föredrag där en man kallade magarin för "onödigt fettklister" och tyckte att vi skulle skippa det. "Aldrig i livet" tänkte jag. Men sedan flera år har vi slutat köpa hem smörgås-fett.
    Jag lovar - det är INGEN i familjen som nu saknar det.

    Pröva själv!
    Testa under en vecka och utvärdera sedan vad du själv tycker om det.

    Lycka till!

    söndag, februari 12, 2012

    Förvaring av fetter

    Omättade fetter är nyttiga.
    Speciellt de som är enkelomättade.

    Fleromättade fetter har flera "omättnader" (dubbelbindningar).
    Enkelomättade fetter har en!

    Dubbelbindning gör att fettet är "följsamt" och därmed nyttigt för kroppen.
    Många dubbelbindningar gör också att fettet lätt reagerar med syre.
    Det härsknar!
    Inte nyttigt för kroppen alls (inflammationer)!

    Detta var en mycket förenklad beskrivning av fetter.
    Det jag vill komma till är följande:

    Förvara alltid livsmedel som innehåller
    omättade fetter mörkt och svalt!

    Det står på baksidan på flaskor som innehåller raps- och olivolja.
    Men många läser inte och förvara oljorna framme i värmen,
    bredvid spisen.
    Olämpligt!

    Nötter och linfrön är också exempel på livsmedel som bör förvaras svalt.

    (Fetter med många omättnader är därför inte heller lämpliga att använda t.ex. när man steker. Att steka mat i höga temperaturer är överhuvudtaget inte så nyttigt. Men mer om det senare...)



    lördag, februari 11, 2012

    Tacksamhet!


    Tacksamhet!

    Det handlar inte om att vara svag och inte ställa några krav. Inte heller handlar det om att alltid nöja sig och aldrig vilja förändra. Nej, tacksamhet är något annat.

    Snarare handlar det om att träna hjärnan i att fokusera på det som är bra. Annars finns det risk att vi missar det goda som faktiskt finns i livet. Det som (trots allt?) är positivt!
    Utan tacksamhet kanske vi gräver ned oss i allt "elände" som drabbar just mig!
    Vi blir bittra och missnöjda, avundsjuka och svartsjuka.

    Med tacksamhet som ledstjärna ser vi mer positivt på livet och oss själva.
    Vi njuter av det vi faktiskt har och får kraft att förändra det vi kan och vill.

    TIPS:
    Innan du somnar så skriv ned (eller tänk) minst 3 saker som du är tacksam över (som har hänt under dagen).

    Det kan hända att du upplever dagar när det är extra svårt att hitta något att vara tacksam över. Tänk då till en gång till. Du kan vara tacksam över att solen sken, att maten var god, att du klarade av din dag så bra som du förmådde.

    Använd din fantasi! När du väl har fått det till en vana att tacka innan du somnar så kommer det att bli lättare att hitta saker att vara tacksam för.

    Lycka till!

    Boktips om du vill läsa mer:
    "I tacksamhetens tecken" Patricia Tudor-Sandahl
    "Tack! Tacksamhetens filosofi" Robert A Emmuns

    torsdag, februari 09, 2012

    Bönor




    Bönor är enkelt, gott, nyttigt och förhållandevis billigt.
    Bönor innehåller fibrer, proteiner, antioxidanter, vitaminer och mineraler
    och har lågt GI.

    "Smart mat" med andra ord!

    Du kan äta dem kalla:
    Häll dem i ett durkslag och skölj under kallt vatten.
    Lägg upp på tallriken och häll över lite kallpressad olja
    (oliv- eller rapsolja) och kryddor.

    Du kan äta dem varma:
    Skölj bort spadet först om du vill.
    Lägg lite smör och hackad lök i en kastrull. Stek försiktigt.
    Häll i bönorna.
    Tillsätt raps- eller olivolja, kryddor, vitlök
    och ev. lite honung, fryst hackad persilja, små tomater.
    Låt allt bli varmt. Klart!

    Fler tips finns i mitt häfte "Smart Mat - Kosttips till den lata och smarta".

    Lycka till!


    Oro och nedstämdhet

    Visste du att:

    Vanliga symtom på depression är att vi känner oss irriterade, otåliga, inte orkar med andra människor, vredesutbrott, ångest, oro, ilska, hopplöshet och förtvivlan.

    Vi tror att det är situationen i sig som ger upphov till våra känslomässiga och fysiska reaktioner. Men det är vår egen tolkning av situationen som påverkar.

    Vid en depression reagerar vi oftast genom att fösöka förtränga eller tänka oss ur den. Fungerar inte! När vi misslyckas med att komma på ett sätt som lindrar vårt lidande mår vi ännu sämre. Vi lever snart nästan uteslutande i våra huvuden och blir grubblande och självupptagna.

    Förbindelserna i hjärnan förstärks varje gång en människa blir deprimerad, vilket gör det lättare för en depression att utlösas på nytt.

    Vad kan vi då lära oss av detta?
    • Det är viktigare hur vi tar det än hur vi har det.
    • Att säga till en deprimerad person att han/hon ska "ta sig i kragen" och "rycka upp sig" kan göra mer skada än nytta.
    • Åtgärda en begynnande nedstämdhet så tidigt som möjligt! Vänta inte!

    Läs mer:
    "Mindfulness en väg ur nedstämdhet"
    Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal och Jon Kabat-Zinn

    lördag, februari 04, 2012

    Mellanmålstips

    När man blir akut hungrig tar reptilhjärnan över kontrollen.
    Den vill ha mat! Till varje pris!
    Reptilhjärnan tror nämligen att du håller på att dö av svält.

    Alltså ser den till att du stoppar något ätbart i munnen.
    Det första du ser! Det som är lått åtkomligt!
    (Tyvärr blir det ofta: kaka, bulle, godis...)

    Därför bör du se till att du alltid har något nyttigt hemma som är lätt att stoppa i munnen så att reptilhjärnan blir nöjd och tyst.

    Ett bra förslag är ägg!

    Ägg är ett mycket nyttigt livsmedel! Dessutom mättar det bra.
    På livsmedelsverkets hemsida kan du söka på "ägg"
    och få reda på exakt vad ett ägg innehåller.
    http://www7.slv.se/Naringssok/

    Välj gärna ekologiska ägg!
    Du gör en höna glad och dessutom är ekologiska ägg lite nyttigare
    (de innehåller t.ex. lite mer selen).
    • Hårdkoka flera ägg!
    • Skala och lägg dem i en burk i kylskåpet.
    När reptilhjärnan hysteriskt letar efter mat kan du lugnt visa vad du har i kylen.
    Du kan äta ägget som det är med ex. lite örtsalt på.
    Eller servera ägget med ex. markrillfilé (i tomatsås).

    Fler tips kan du hitta i mitt häfte "Smart Mat".

    torsdag, februari 02, 2012

    Nästa Mindfulnesskurs


    Varmt välkommen till en kurs om medveten närvaro!

    Efter denna vecka är det bara två gånger kvar på Mindfulnesskursen som jag håller nu. Nästa kursstart blir vecka 9. Då har jag planerat att starta både en kvällskurs (tisdagar) och en dagkurs (torsdagar).

    Du är varmt välkommen! Sprid gärna informationen till vänner och bekanta. Kursen bygger på Ola Schenströms bok "Mindfulness i vardagen". Effekterna av mindfulnessträning är väl belagda inom forskning: bättre sömnvanor, ökad koncentration, bättre hantering av stress, oro, nedstämdhet, irritation, ökad energi och livsglädje mm.

    Kvällskurs:
    Start Tisdag  28/2 kl. 19.00 - 20.30 5 gånger

    Dagkurs:
    Start Torsdag 1/3 kl. 11.00 - 12.30 5 gånger

    Plats för båda kurserna är Knapehall 14 i Askim.

    OBS! Anmäl dig snarast eftersom antalet platser är begränsat!
    OBS! Pris endast 750:-  (specialpris för just dessa kurser)
    • Du får lära dig grunderna i mindfulness.
    • Vi gör praktiska övningar.
    • Du får tips om hur du kan fortsätta träna hemma.

    Anmälan och frågor:
    Mail          lena.holmander "snabel-a" telia.com
    Telefon      0730 504906
    Eller skriv en kommentar till denna blogg.

     Varmt välkommen!

    onsdag, februari 01, 2012

    Givande mingel

    Bild från mitt häfte "Bara vara!" som handlar om naturens läkande kraft och mindfulness i naturen.

    Idag har jag varit på ett givande mingel.

    Flera hundra människor i ett rum på Ullevi som under två timmar ska mingla allt de kan.
    Kan det vara kul, undrade jag imorse?

    Ja, det visade sig att det kunde vara både kul och givande. Jag har träffat så många trevliga människor idag, fått flera nya kontakter och massor med positiv energi. Underbart!

    Innan minglet gick jag mingelskola. Jag vill gärna göra allt ordentligt! Mingelskolan var bra! Men bästa rådet vid mingel tror jag är att vara "mindful". 
    Bara vara, här och nu, utan att döma!
    Med de ledstjärnorna klarar man sig mycket bra på en mingeltillställning.

    En annan sak som slog mig är hur mycket gemenskapen betyder för oss människor. Visst är "ensam stark". Men tillsammans är vi ännu starkare!

    Tänk om man hade kunnat sälja gemenskap på burk. Den som lyckas uppfinna medmänsklighet i tablettformat blir garanterat miljonär. Det finns få saker som är så bra för hälsan och välmåendet som värme och vänlighet från en annan människa. Gratis och utan biverkningar! En underbar medicin! Tyvärr är detta ingen självklarhet för alla människor. Ofrivillig ensamhet är lika vanligt som förödande.

    Ett leende och några sekunders uppmärksamhet som man "skänker" till en främling på stan kan betyda mycket mer än man anar. Slösa med det! Så mycket du bara kan! Så blir världen ännu en liten gnutta trevligare!

    Lycka till!