Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

onsdag, augusti 31, 2011

LCHF ifrågasatt

Ni har väl knappast missat diskussionerna kring LCHF?!
De senaste anklagelserna handlar om att det bl.a. är köttindustrin som ligger bakom deras rekommendation att byta kolhydrater mot bacon mm.

Ibland låter det som om det talas om religion istället för kostval.
Diskussionerna får ofta orimliga proportioner.
Anklagelserna blir personliga och hela debatten hamnar på sandlådenivå.

Jag tänker så här:
Ät varierat och lagom mycket.
Ät mycket bär o grönt av alla de slag.
Minska så mycket du bara kan på intag av: godis, kakor, läsk...
(uteslut detta helst helt och hållet)
Skippa margariner och välj istället kallpressade oljor (raps o oliv) eller smör.
Minimera hel- och halvfabrikat.
Välj långsamma kolhydrater (gärna hela korn) framför snabba.

Jag vet inte vad denna dieten kallas.
Men den funkar!
Det är inte extrem åt något håll.

Kanske att vissa tycker att den är tråkig?
Det är häftigare med en lite mer extrem diet som gör att man blir smal snabbt.
(De flesta tycker tyvärr att det viktigaste med kostvalet är att man blir smal - inte att man får i sig näring och håller sig frisk).

Jag rekommenderar ändå denna lite tråkiga (?) kost.
Den håller i längden.
Jag har testat själv :-)

måndag, augusti 29, 2011

Matbröd

Med all säkerhet är det så att det nyttigaste matbrödet är det som du själv bakar (beroende på vad du häller i förstås).

De flesta av oss väljer ändå att köpa färdigt.
(Att baka själv kräver lite tid och engagemang.)

Många bröd har mängder med tillsatser!
Tillverkaren vill att brödet skall vara gott och fluffigt och hålla i en evighet.

Jag vill att brödet skall vara nyttigt!

Under dagens handlingsrunda på Coop valde jag följande två bröd:

Bästa valet:
Bohuslänska Bageriet, Rågsport, Grovt ekologiskt matbröd
Ingred: Vetemjöl, vatten, rågmjöl, sirap, linfrö, solroskärnor, salt och jäst.

Mitt andra val (eftersom jag vet att familjen äter dessa med glädje):
Fazer, Havrebröd Havrekusar
Ingred: Mjöl (vetemjöl, graham, havremjöl), vatten, havregryn, havreskållning, sirap, vetegluten, melonkärnor 7%, linfrön 3%, solrosfrö 2%, hirsfrö 2%, jäst, konserveringsmedel (sorbinsyra).

Brödet från Fazer hade lite fler tveksamma ingred (ex. vetegluten o sorbinsyra) men jag bedömde att det ändå var rätt OK i jämförelse med många andra.

Har du hittat något bra och nyttigt bröd i din butik så tar jag gärna emot tips.
Ha en bra dag!

Var kommer rädslan ifrån?

Igår kväll låg jag i sängen och läste ett stycke ur boken "Lev livet fullt ut" av Eckhart Tolle. Där fanns en beskrivning av rädsla och hur man kan hantera den - genom att leva här och nu (medvetet närvarande).
Jag tycker att det var så fint beskrivet så jag vill gärna dela med mig av texten till er. Mycket av det är kanske självklart, men det är bra att bli påmind.
Här kommer den:

Det psykologiska tillståndet rädsla är skilt från all konkret, verklig fara.
Den uppträder på många olika sätt - som ängslan, oro, nervositet, spänning, fruktan, fobier och så vidare.
Den här sortens psykologisk rädsla gäller alltid någonting som kanske kommer att hända, aldrig någonting som faktiskt händer just nu.

Du är här och nu, men intellektet är i framtiden.
Detta skapar en klyfta, och den fylls med oro.

Och om du identifierar dig med intellektet och har tappat kontakten med den kraft och enkelhet som finns i nuet blir orosklyftan din ständiga följeslagare.

Man kan alltid hantera det som är just nu, men det går inte att hantera någonting som bara är en sinnets projektion - det går inte att hantera framtiden.

Ha en bra dag!
Och kom ihåg att nästan allt som vi oroar oss för aldrig inträffar.
Det är bättre att ta tag i det som finns - här och nu!

måndag, augusti 22, 2011

Sojalecitin

Sojalecitin hittar man - tyvärr - lite överallt.
Det är en mycket tveksam tillsats som bör undvikas, enligt Tommy Svensson.
http://www.utbildningscenter.se/

Sojalecitin är ett emulgeringsmedel.
Detta innebär att det blir lättar för olika ämnen (ex. vatten och fett) att blandas.
Det är alltså enklare att tillverka t.ex. choklad om man tillsätter sojalecitin.

När man framställer Lecitin (E 322) används hexan eller aceton.
Rester av dessa kan finnas kvar och därmed hamna i våra livsmedel.

Precis som i alla andra diskussioner kring tillsatser så menar vissa att det handlar om så små mängder så att det därför är ofarligt, medan andra anser att tillsatser av denna typ aldrig skall förtäras.

Vad skall man tro?

Jag tänker så här:
Många bäckar små...

Vi faller förstås inte ihop och dör på fläcken om vi äter en chokladbit som innehåller lite sojalecitin.
Men under en livstid så får vi i oss tillsatser både här och där.
Dessutom utsätts vi för tveksamma partiklar i luften som vi andas in, strålning från allt möjligt o.s.v.

Våra kroppar fixar att skydda oss mot en hel del.
Men en vacker dag kanske det helt enkelt blir
för mycket för den lilla kroppen!?!

Alltså blir min slutsats att man inte behöver vara livrädd och gå omkring och bekymra sig över om man kanske får i sig lite sojalecitin.

MEN när det är möjligt tycker jag att man skall göra
medvetna val när det gäller kosten.

Välj hellre livsmedel med få, eller inga, tillsatser.
Välj hellre choklad utan sojalecitin!

Det där med choklad är ett kärt ämne för mig 
och jag återkommer snarast för att prata choklad <3 <3 <3 

torsdag, augusti 18, 2011

Provläs Klokboken

Vill du provläsa ett stycke ur Klokboken, som jag skrivit?

Klicka på sidan "Klokboken" som du hittar i högra spalten.

Boken kostar 95 kr (80 sid A5 limbunden).
Välkommen att kontakta mig om du är intresserad av att köpa
eller vill veta mer.

Vill du skicka mail så är adressen:
mitt förnamn.mitt efternamn@telia.com

Ha en bra dag!

tisdag, augusti 16, 2011

Majonnäs tips!

Den nyttigaste majonnäsen är säkerligen den man gör själv.
Men det tar lite tid och är lite pilligt.

Näst bäst är förmodligen den som du ser på bilden.
En majonnäs som kallas "äkta utan tillsatser".

Den tillverkas av Kavli och du kan hitta den i kyldisken.

Ingredienser: rapsolja, äggula, vatten, ättika, socker, senap, salt, vitpeppar.

Den "vanliga" majonnäsen ligger inte bland kylvaror i buiken och den innehåller en hel radda med tillsatser och troligen tveksam kvalitet på fetterna.

Färska räkor + kokt ägg + lite majonnäs på ett gott bröd = Mums!
Eller hur!?

måndag, augusti 15, 2011

Jag är bäst!?

Ja, det är tydligen flera som tror det.
Att jag engagerar mig i hälsa och välmående, kost och mindfulness för att jag är så duktig på det och därför tycker att det är hur enkelt som helst.

Helt fel!
Jag tycker att det är svårt!

Men jag har insett hur viktigt det är och hur mycket bättre jag mår när jag gör mer hälsosamma kostval.

Hade man kunnat tävla i förmågan att oroa sig över framtiden, gräma sig över det som varit och ständigt döma - då hade jag kunnat ställa upp i både VM och OS. Förmodligen hade jag fått en medalj!

Jag BEHÖVER verkligen nyttig mat och mindfulness.
Det är DÄRFÖR jag tycker det är intressant och vill lära mig mer hela tiden.

Jag tror att det är fler än jag som skulle kunna må bättre på detta sätt.
Det är därför jag skriver en blogg och böcker och går kurser.

Hade jag kunnat allt och tyckt att det var lätt så hade jag inte intresserat mig så mycket, tror jag.

Så - nu var det klarlagt.

Hur tänker du?
Är det lätt eller svårt?
Intressant eller inte?

torsdag, augusti 11, 2011

EN sak räcker!!!

Lite semester är det kvar för min del.
Sedan kommer jag att vara aktiv med denna blogg igen.

En sak som är bra för oss alla att tänka på är följande:
Gå inte på myten om att man är duktigare
ju FLER saker man gör på samma gång.
Det blir sällan bra!
Däremot blir du stressad!

Ofta fortsätter man i samma spår av bara farten.
Man gör ALLTID många saker på en gång.
Vilket medför att det mesta blir halvdant gjort.
Man blir superstressad eftersom man ställer krav på sig själv
att ALLT skall bli perfekt.

Tänk "mindfulness"!
Gör EN sak i taget.
Och gör den saken med hela din uppmärksamhet och alla dina sinnen.

VAR SAK HAR SIN TID!

På återseende :-)