Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

måndag, juli 25, 2011

Vitaminkontroll - Ja tack!

Jag har funderat på en sak.

Företagshälsovård, vårdcentraler och alla andra som sägs arbeta med förebyggande vård har ett, för mig, märkligt lågt intresse av att mäta patientens/kundens nivåer av vitaminer och mineraler.

Människor som är utsatta för ex. stress av något slag har ofta alltför låga nivåer av ett eller flera vitaminer och mineraler.

Vem är inte utsatt för stress?

Detta kan skapa obalanser. Det kan påskynda utveckling av kroniska sjukdomar (ex. diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, cancer). Stora obalanser kan vara svårt att få ordning på genom att "bara" äta bra mat. Man behöver komplettera med kosttillskott. Men man måste VETA vad man ska ta och vilka mängder. Att vräka i sig på måfå kan vara skadligt.

Inom vården kontrollerar man många saker vid en undersökning.
Men aldrig, vad jag har varti med om, nivåerna av vitaminer och mineraler.

Varför?

Tidig upptäckt och åtgärd av dessa obalanser borde vara förebyggande.

Jag har efterfrågat detta men intresset inom vården har varit obefintlig.
I längden tror jag att det skulle kunna spara både pengar (för vården) och personligt lidande.
Beror detta på okunskap?
Någon som vet?

B-vitaminer skyddar

Jag har läst senaste numret av Näringsmedicinsk tidskrift (nr 4 2011).
Temat är B-vitaminer. Här kommer ett kort sammandrag. Läs gärna hela tidningen, om du är intresserad.

Rekommenderat dagligt intag (R.D.I.) grundar sig på behovet hos unga, friska soldater i USA under andra världskriget. Det känns onekligen tveksamt att låta detta styra vad vi alla, unga/gamla/sjuka, skall äta idag.

Nivåerna skyddar mot akuta bristsjukdomar. Men när det gäller B-vitaminer är behovet ofta 10-100 ggr högre för att förhindra kroniska sjukdomar och alltför tidig ålderdom.

Näringsämnen kan fördröja eller påskynda utveckling av ex. diabetes, demens, cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Att vräka i sig obegränsade mängder med kosttillskott är ingen bra idé.
Mycket höga nivåer av ett vitamin kan vara lika skadligt som alltför låga.

Vad göra?!?

Mat innehåller ofta en bra balans mellan olika vitaminer och mineraler.
Risken att du får i dig skadliga mängder är minimal.

Var hittar man de nyttiga B-vitaminerna?

Ägg, ärtor och bönor
Gröna bladgrönsaker
Kål, kikärter, linser
Frukt och bär
Fisk

B-vitaminerna är känsliga för värme och blir lätt förstörda.
Koka i så lite vatten som möjligt.
Tillaga under kort tid och låg temperatur.

Du har säkert hört dessa råd förut.
Men minnet är kort så en påminnelse är inte fel, tror jag.
Eller hur?