Bloggens syfte


Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost.

måndag, mars 21, 2011

Fettkriget

Man kan läsa om fettkriget i FOKUS 11-17 mars 2011.
Det som slår mig när jag läser är att detta krig (som så många andra krig) handlar mer om känslor och prestige än om en sakfråga (fettmolekyler). Båda sidor vill andra människor väl! Men blir beskyllda från andra sidan att medvetet orsaka oskyldiga människors ohälsa.
Klart att känslorna svallar!

LCHF företrädare som Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt (= Kostdoktorn) står på ena sidan och förspråkar att man skall äta mättat fett. Lisvmedelsverket är ett exempel från den andra sidan. De rekommenderar margariner och lättprodukter. Vad som helst, bara det inte är mättat fett.

"Det känns som en sektliknande rörelse. Jag försöker att inte bli för upprörd men det är svårt när de går till personangrepp", säger dietisten Lena Ljungkrona-Falk (och riktar sig till LCHF gänget).
"Jag har varit oförsiktig i mina uttalanden. Mitt humör är lite häftigt och jag försöker lugna ner mig. Men jag har också beskyllts för saker som är helt befängda", säger Annika Dahlqvist (som bl.a. blivit kallad "vår främsta flumdebattör").

Ja, ni hör själva!!!

Mitt råd är att samla alla och låta dem träna Mindfulness tillsammans!

Min inställning till fetter är att man inte skall överdriva! Som de stenåldersmänniskor vi är (rent biologiskt) så är vi inte vana att vräka i oss obegränsade mängder mättade fetter. När jag väljer fett väljer jag smör framför margarin. Margarin är kemiskt processad och smör är mer naturligt (men som sagt, ingen "stenålderskost"). Oljor med stora mängder enkelomättade fetter är bra, som kallpressad raps- och olivolja.

Så tycker jag! :-)

Äkta vara


Livsmedelsverket har inte gillat att man märker varor med "Äkta vara".
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Om-markningen-Akta-vara-mat-utan-tillsatser/

Men nu har man tydligen godkänt att vissa varor märks med "Ä".
För alla er som helst undviker tillsatser så kan det vara idé att hålla utkik efter denna märkning.

Läs mer på hemsidan Äkta vara
http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=49638&m=14807

Viner är en produkt där man tyvärr kan stoppa in både det ena och det andra. Märkning att vinet är ekologiskt innebär bara att det är ekologiskt odlat. Vad som händer därefter är dåligt kontrollerat, verkar det som. Det finns viner som är biodynamiskt odlade. Det verkar som att de är bättre, men kan vara svåra att få tag på. Jag ska rapportera när jag vet mer. Gå gärna in och läs på Äkta vara´s hemsida:
http://www.aktavara.org/

fredag, mars 18, 2011

Duktig blomma?



Vilken blomma är duktigast?

Nej, så dumma frågor svarar vi inte ens på!
Blommor är vackra och luktar gott. Mer än så behöver de inte prestera.



Förväntningarna på oss människor är betydligt större. Förutom att vara vackra och lukta gott så ska vi vara: intressanta, smarta, smala, rika och sist men inte minst så ska vi vara DUKTIGA.

Vi placerar ständigt in oss själva och andra i fack. Vi värderar och bedömer! Hon är duktig men han är duktigare. Han är dålig och hon är ju bara sämst. Vi lever med en ständig rädsla att själva halka ner från duktig till dålig. Ett ännu värre öde är att mista sin roll som duktigast och plötsligt "bara" vara duktig.
Hemska tanke!

Lite stressande kan det vara - eller hur?

Kan man minska duktighets-prestations-ångesten på något sätt?

ETT sätt är att träna sig i att vara medvetet närvarande i nuet,
att uppmärksamma med avsikt, utan att döma.
Mindfulness!

Det är lite märkligt att vi skall behöva träna för att lära oss något som är så enkelt.
Eller hur?

Besök gärna Ola Schenströms hemsida: http://www.mindfulnesscenter.se/

tisdag, mars 15, 2011

Utan att döma och värdera!


Mindfulnessmeditation innehåller inga ord eller mantra. Istället tränar man sig på att observera innehållet i den kontinuerliga strömmen av tankar och känslor, utan att döma.

Där finns faktiskt några likheter med windsurfing...

Om vinden plötsligt vänder och ändrar styrka så är det ingen mening med att döma den. Man kan tycka vad man vill om vädret. Men tyckandet är helt ointressant för seglaren. Vinden är som den är. Punkt! Att värdera den är meningslöst. Observera vinden! Acceptera den! Utifrån det kan du göra ditt val, om du vill fortsätta segla med den vind som är, eller om du tar dig in till stranden och upp på land.

Vi är väldigt snabba med att döma och värdera.
Allt och alla! Hela tiden!

Ibland är det bra! Om det kommer fram en person och hotar oss med kniv så är det effektivt att snabbt göra bedömningen att han/hon är farlig och sedan agera utifrån det.

Problemet är att vi ständigt dömer andra och oss själva. Det tar en massa energi. Det hindrar oss från att se nyanser i livet. Det begränsar oss.

Vad dum jag är. Hur kunde jag säga så? Vad elak hon är. Han fattar ju ingenting. Jag kan inte! Det kommer aldrig att gå! Detta är för svårt... 

Enligt Ola Schenström Mindfulness i vardagen så finns det sju attityder i Mindfulness:
Inte döma   Tålamod   En nybörjares sinne   Tillit  
Inte sträva   Acceptans   Släppa taget

Mindfulness är lite som att windsurfa.
Enkelt i teorin.
Men man behöver öva och öva och öva...

Mindfulness

                             Mindfulness - medveten närvaro i nuet!

Jag har inte sökt mig till Mindfulness. Den har kommit till mig, skulle man kunna säga. I flera sammanhang har jag stött på begreppet och blivit nyfiken.
Vad är det egentligen? 

I höstas gick jag på två olika föredrag. De hade inget med varandra att göra. Första föredraget började med att föredragshållaren förklarade att hon inte tänkte prata om det som var rubriken för sammankomsten. Istället skulle hon prata om Mindfulness. Intressant, tänkte jag. Det andra föredraget handlade om hjärnan och vetenska och läkemedel. Men budskapet var:
Lev här och nu - Mindfulness!

Då bestämde jag mig för att gå till grunden med detta - vad det nu var - som kallades för Mindfulness. Begreppet har följt mig, och sökt upp mig, under flera år.

Nu läser jag böcker, går kurser och övar. Grunderna i Mindfulness kan man lära sig ganska snabbt. Sedan gäller det att öva, praktisera och komma till insikt.
Det tar tid!
  • Mindfulness är inspirerad av buddhistisk meditation och livsfilosofi.
  • Mer ett förhållningssätt mer än en metod.
  • Mindfulness innebär medveten närvaro i nuet, istället för att fastna i framtiden (planera / oroa) eller i det förflutna (gräma sig / romantisera).
Min hund grämer sig inte för det som varit. Han ångrar ingenting! Inte heller oroar han sig över morgondagen. Istället lever han här och nu. Han njuter av stunden! Han accepterar verkligheten som den är. Om det regnar och blåser så klagar han inte, utan accepterar att vädret är som det är, och gör det bästa av situationen.

Lite så är det att vara Mindful :-)

Läs gärna Mindfulness i vardagen av Ola Schenström (bok + CD med övningar)

måndag, mars 14, 2011

Stenålderslikt

Skulle allt bli bättre om vi levde så som stenåldersmänniskorna gjorde?
Nej! Med största sannolikhet skulle vi inte överleva särskilt länge. Vi har säkerligen, på flera sätt, en bättre hälsa och lägre dödlighet idag än vad våra förfäder hade.

Men vi skulle kunna må ännu bättre än vad vi gör!

Utvecklingen har gått fort. Vår miljö, vår livsstil och våra levnadsvanor har förändrats i en rasande fart. Men biologiskt har vi inte förändrats lika snabbt. På många sätt är vi fortfarande jägare och samlare.

För ungefär 10.000 år sedan började människorna med odling och tamdjur. Det innebar stora förändringar i hur man levde och vad man åt. Biologiskt sett kan man säga att vi är kvar i denna tid.

Problemet är att vi därefter har förändrat så mycket, så fort! Helt säkert kan man inte veta, vad det vi stoppar i våra magar nu, får för konsekvenser på längre sikt. Vi har inte erfarenhet av tidigare generation som har kunnat äta: obegränsat med socker och fett, mängder med tillsatser, härdade fetter mm. Det är bara att konstatera att vi som lever idag är lite av "försökskaniner".

Med största sannolikhet mår vi bättre om vi hejdar framfarten något.
Många menar att det är positivt för hälsan att äta
mer likt det vi är biologiskt anpassade för
= att äta stenålderslikt.

Detta skulle kunna innebära att man t.ex. minskar på socker och andra snabba kolhydrater, tillsatser och andra konstgjorda livsmedel.

Att äta stenålderslikt innebär bl.a. att man äter frukt, grönsaker, bär, nötter, fröer, fisk, ägg.

Att äta och leva stenålderslikt handlar inte så mycket om vetenskap.
Snarare vanligt sunt förnuft!

Lycka till :-)

Lästips: Stenålderskost av Fredrik Paulún

söndag, mars 13, 2011

Smart mat



Smart mat är en skrift till den lata och smarta, som jag nyligen skrivit. Häftet innehåller 40 sidor i storlek A5. Nu ligger det hos tryckeriet. Det skall bli så spännande att se slutresultatet!

Från början skulle det bli kosttips och recept till mina barn, som inte bor hemma längre, utan läser på annan ort.

Men projektet växte! Det var så roligt att skriva, och det blev fler och fler som gärna ville läsa.

Smart mat innehåller kortfattad och mycket lättläst kostinformation. Där finns praktiska råd kring hur läsaren kan välja och planera sina måltider, förslag på inköpslista att ha med till affären och några enkla recept. Sist finns det lästips på böcker och hemsidor, för den som vill veta mer.

På den här bloggen har jag tänkt lägga ut smakprov på hur häftet ser ut. Jag ska också ge information för den som läst häftet och vill ha ännu mer kunskap. 

Det är en fantastisk känsla att ha fått förmånen att göra det som jag brinner för. Det går så lätt att jobba när man gör något som man verkligen vill, innerts inne. Smart mat har jag länge velat skriva. Och nu har jag gjort det! Jag hoppas att läsaren kommer att läsa med samma glädje som jag känt när jag har skrivit.

Glada vårhälsningar,
Lena